De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

De 'eenvoud' van (hobby)boeren

img 4295

 

 

 

 

 

door JanWillemNatuur

Al sinds we de boerderij in 2009 betrokken, verbouw ik graan op de akker van een halve hectare. Dat is boeiend en het resultaat bevredigend, omdat ik al sinds mijn 25e zelf brood bak. Maar brood maken van graan dat op eigen akker is gegroeid dat is iets heel speciaals. Niet dat het van een leien dakje gaat.... Werkend met de permacultuurprincipes kom je er achter dat graan verbouwen minder vanzelfsprekend is, ook al wordt speltgraan al sinds bijbelse tijden verbouwd. Alle bekende groenten en granen moet je echter elk jaar opnieuw zaaien, na ploegen, eggen of spitten en frezen: ontzettend veel werk. Maar ik houd van spelt, ik bak al veertig jaar zelf brood en ben dol op de goudgele kleur van spelt en de heerlijk notige smaak van het brood. Bij permacultuur ploeg je niet, laat je de bodem zoveel mogelijk met rust en bedek je die geregeld met organisch materiaal zodat de wormen, springstaarten en schimmels zich naar hartelust kunnen ontwikkelen. Dan krijg je een rijk bodemleven dat voeding geeft aan de planten. Wil je duurzame landbouw, dan zorg je dus voor een gezonde bodem en kweek je meerjarige gewassen zoals notenbomen, fruitbomen, tamme kastanjes en fruitstruiken. In de hedendaags landbouw is dat principe verlaten en verlaat men zich op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Resultaat?

Een uitgeputte, ja dode bodem. In de talloze mais- en aardappelvelden is nauwelijks leven te bekennen en wat er aan planten in staat is uiterst kwetsbaar. De grond met rust laten en dus niet meer ploegen was bij ons vorig jaar het adagium. Dat hebben we geweten: distels, kamille, smeerwortel en zuring namen zo ongeveer bezit van de akker. De gezaaide spelt had het moeilijk, naar achteraf bleek omdat we het tussengewas dat erop gestaan had (vogelwikke) hadden gemaaid en met de machine onder geschoffeld. Dat was niet slim: het belemmerde het kiemen van het speltzaad. De spelt kwam wel op ,maar mondjesmaat. De andere gewassen groeiden de spelt ongeveer boven het hoofd. Als de oogsttijd komt, moet de combine besteld worden en transport geregeld naar een boer met pelmachine veertig km hiervandaan. Dat transport moet direct na de oogst gebeuren, anders zorgt het vele groen dat tussen de speltkorrels geoogst wordt voor opwarming en het vochtig worden van de korrels. En die moet je nu juist droog houden, anders gaan ze schimmelen.

Alles keurig geregeld: een vriend met auto, een aanhanger gehuurd voor de big bag, een boer met kleine combine die... het begaf tijdens het maaien. Die schakelde NB op zondagmiddag een kennis van hem in die direct kwam opdraven met een gelijke combine. We rijden richting boer (die met pelmachine) als ik me realiseer dat vijfenveertig kilo (vorig jaar zevenhonderd!) spelt wel erg weinig is om over tweemaal 40 km te transporten en te laten pellen. Ik zeg tegen de vriend: laten we maar teruggaan en het hoopje spelt maar gebruiken als zaaizaad, genoeg voor 200 kg. spelt. Ik wil toch minder spelt verbouwen dan vorig jaar. Zo keerden we op onze schreden terug en hebben een paar weken later die vijfenveertig kilo met acht vrijwilligers handmatig gezaaid. Erg leuk, zoveel mensen op de akker. Waar zie je dat nog, mensen, boeren op een akker? Bij Aarde-Werk ‘de Stegge’. Ik verheug me al op de oogst, met sikkel en zeis....en daarna: de dorsvlegel!

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: