De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

DieperdeDeep Ecology

img 4295

Het woordje ‘deep’ in Deep Ecology blijkt intrigerend voor mensen. Sommigen denken hierbij aan de dieptepsychologie van Freud. Anderen vragen zich af of er dan ook oppervlakkige ecologie bestaat. Inderdaad, volgens Arne Naess, de Noorse filosoof en bedenker van het concept diepe ecologie. Bij oppervlakkige ecologie maak je een beetje goed aan het einde van de pijp wat beter niet kapot gemaakt had kunnen worden: reiniging van water dat vergiftigd is door pesticiden, of recycling van plastic waterflesjes die totaal overbodig zijn en een veelvoud aan water kosten bij de productie.

Waar onze snelle samenleving met bijv. een ‘succesvolle’ start-up voor digitaal bestelde en supersnel geleverde bloemstukjes (die stikken van het chemisch afval ) vooral behoefte aan heeft is LEEGTE. Dat betekent ruimte voor reflectie, ruimte voor nadenken, voordat we in de (re)actie schieten. Wat hebben we toch een haast om vooruit te komen. De Duitse filosoof Peter Sloterdijk sprak in dit verband heel treffend over onze cultuur van voortgang i.p.v. van vooruitgang. Voortgang is strijdig met diepgang.

Diepe ecologie nodigt je uit tot een ontmoeting met de direct fysiek ervaarbare werkelijkheid van de natuur: een spinneweb dat glanst in de ochtendzon, een grashalm die buigt, maar niet breekt in de wind. Om dat te ervaren moet ik wel eerst op de grond gaan liggen...Als ik door de dag heen tijd neem om te zien, te voelen en te horen wat er hier en nu is, dan daalt de rust in mijn hoofd en mijn lijf. Diepgang, dat is waar onze wereld ‘nood’ aan heeft zoals de Vlamingen zo mooi zeggen. Niet alleen op dieper niveau contact maken met de natuurlijke wereld, maar ook diepere vragen durven te stellen. Oppervlakkigheid en domheid zijn de grootste bedreigingen voor een duurzame toekomst. Zolang de overheid op haar handen blijft zitten en Rutte beweert dat windmolens op subsidie draaien, moeten we uiterst waakzaam zijn en de juiste vragen stellen aan onze overheden.

Zullen we gewoon eens bij iemand die zo’n onjuiste of oppervlakkige bewering doet, doorvragen waar deze die wijsheid vandaan heeft en hoe hij die gecontroleerd heeft? Of gewoon een uur gaan zitten met onze rug tegen de stam van een oude boom? Op mij heeft dat als effect dat ik verwantschap voel en verwonderd raak over de kracht, de schoonheid en uitstraling van dit wijze wezen.Hij helpt mij mijn gedachten te ordenen en vanuit verwondering met extra energie het dagelijkse werk op te pakken.

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: