De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Klimaatverandering: geen issue

steggeman mijmert 002Onlangs viel mijn oog in de linker kantlijn van pagina 7 van Trouw op een artikeltje over klimaatverandering. Normaal lees ik die tienregelige stukjes niet, ik snel de koppen en zelfs die niet allemaal. Toch sprong deze eruit. De inhoud? Het afbreken van de ijskap van Antarctica gaat vele malen sneller dan de wetenschappers voor mogelijk hebben gehouden. Over 40 jaar leidt dat volgens hun berekeningen tot een zeespiegelrijzing van anderhalve meter...Dat was even schrikken. Inderdaad even schrikken en dan snel weer verder met koppensnellen. Ik dacht:”Waarom staat dit alarmerende bericht niet met vette letters op de voorpagina van Trouw? Dit is aardenieuws, ja breaking wereldnieuws. Het gevolg zal zijn: gigantische overstromingen in grote steden als New York, Rotterdam en Bangla Desh, miljoenensteden die in lage delta’s liggen te wachten op die grote overstroming. Ik wilde het artikeltje uitknippen, vergat dat N.B. en toen mijn geheugen mij een paar weken later op deze omissie wees, kon ik de bewuste krant niet meer vinden. Ik sta dus ook niet in voor de juistheid van de cijfers die ik hierboven heb genoemd. Maakt dit ‘vergeten’ deel uit van de menselijke neiging ongewenst nieuws te verdringen?

Maar waarom 'vergeten', als we beseffen dat onze toekomst en die van onze kleinkinderen op het spel staat? Wij zouden toch direct in actie moeten komen? Niets van dat al,, we stoppen het weg. Deze benadering is net zo ver-van-mijn-bed als de benadering ‘not-in-my-backyard’ van mensen die geen windmolens willen, maar wel een warm bubbelbad en een energieslurpend metersgroot flatscreen aan de wand.

De enige reden die ik op dit moment kan verzinnen is deze: we kunnen er niets mee. Ons brein verklaart autonoom deze dreiging als zo immens dat wij als individu niets kunnen beginnen. Vanzelf begint het vergeten en verdringen. Wat een opluchting, het ligt niet aan mij! Ik moet toegeven dat ik op feestjes niet vaak scoor met een vertoog over klimaatverandering en de ‘onzichtbare’ hand die het nietige homo economicusje zelf daarin heeft, ook al zou ik vaker de rol van de mens in de opwarming van de aarde ter sprake brengen. Maar ook natuurlijk de mogelijkheden die we allemaal als bewust homo ecologicusje hebben om de opwarming te stoppen door minder energie te gebruiken, direct en indirect (via de producten die wij kopen en gebruiken). Ik ben er nog niet uit, maar misschien helpt de advertentie die ik net in de krant zie mij verder: geheel verzorgde cruise, naar Antarctica. Toch maar doen, voordat het te laat is?...

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: