De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Nu is de sport aan de beurt...

steggeman mijmert 002Allerwegen wordt er kwantitatief en kwalitatief aan duurzaamheid gewerkt.  Elke krant besteedt er geregeld aandacht aan. Bedrijven dragen hun steentje bij, helaas ook nogal eens in de vorm van ‘windowdressing’ of ‘greenwashing’ van producten en diensten die weinig met duurzaamheid uitstaande hebben. Bijna alle segmenten van de samenleving zijn er echter serieus mee bezig: mode (ecodesign), voeding (bio/eko), vakantie (verantwoord tourisme), bankieren (duurzaam beleggen), transport (elektrisch rijden), energie (zon/windcooperaties) enz. Er is echter één maatschappelijk fenomeen dat zich tot nu toe niets aantrekt van de noodzaak van duurzaam gedrag t.b.v. de komende generaties en dat is SPORT. Sport is gezond, heet het, sport voorkomt obesitas, sport verbroedert, sport vermaakt. Allemaal waar, tot op zekere hoogte. Ik heb jarenlang op hoog niveau met veel plezier gevolleybald. Maar op dit moment lijken de sportorganisaties meer oog te hebben voor prestaties en geld dan voor duurzaamheid, een soort blinde vlek. Laat ik beginnen met een tamelijk onschuldige bezigheid: het machinaal maken van sneeuw als deze niet gevallen is voor de periode dat de Olympische Winterspelen gehouden worden. Skien is eigenlijk niet erg duurzaam: voor de pistes zijn vele bomen gekapt, wat erosie van berghellingen, lawines en modderstromen tot gevolg heeft. De meeste vakantiegangers staan hier denk ik niet bij stil. Een stap verder gaat het maken van ijs als het niet vriest om de wedstrijden te kunnen houden op de door ons geplande data. We leggen ijsbanen neer waar u maar wilt, voor uw lol:

in het subtropische Sotsji, in het Olympisch Stadion van Amsterdam bij een buitentemperatuur van 10 graden C, desnoods in de Sahara als sponsors het willen betalen. Een graadje erger maakt de directie van de Tour de France het als ze wielrenners in Bordeaux laat arriveren, hen vervolgens op het vliegtuig zet om hen de volgende dag vanuit Pau doodleuk verder te laten fietsen...Touringcars zijn blijkbaar al niet goed genoeg meer. Tijdens de WK voetbal logeerde het Nederlands elftal op 1000 km afstand van het stadion en ook daar werden de verwende knapen per vliegtuig vervoerd. Ik had wel erg met hen te doen omdat ze klaagden over vermoeidheid van de vliegreizen die in hun stramme benen zat. En hoe zit het dan met al die profs en amateurs die na afloop van hun wedstrijden en trainingen: MOETEN DOUCHEN, met gel, schuim of andere zeepmiddelen vol minuscule plastic stukje vulmiddel in de flacons, zoals onlangs bekend werd... Nog één voorbeeld dan: WK voetbal in Zuid Afrika: negen voetbalstadions gebouwd, elk voor een paar wedstrijden van 2x45 minuten in een sport die in dat land nauwelijks beoefenaren kent. Hoe staan die stadions er nu bij? Leeg, ongebruikt, iconen van spilzucht van de FIFA. Moeten wij dan over een tijd die WK of Olympics gaan organiseren en ook opgescheept blijven met  overbodige stadions en luxe hotels die nooit meer volstromen?

Oke, er IS een stukje duurzaamheid in de sport: in de vorm van kunstgras op de velden. Die hoef je geen water te geven bij droogte, die hoef je niet te herstellen na al te ruw spel, die kunnen nat worden zonder dat een sliding in de modder eindigt. Wedstrijden hoeven niet meer afgelast te worden omdat de grasmat bevriest of doorweekt is van een paar plensbuien. Dat kun je de clubs nageven: hierin zijn ze weerbestendig, maar nog verre van klimaatneutraal. Laat ze ophouden met die plasic flesjes met energiedrankjes  Die kosten een vermogen aan water...Als ik de huidige sporters bezig zie op de t.v., dan zien ze er zo geknipt en geschoren, zo flamboyant en fris uit, zelfs na een wedstrijd. Ik mis de aanblik van een basketballer die aan de kraan lurkt, van een keeper die een paar zweefduiken maakt in de modder van het strafschopgebied en er NIET meer uitziet: heerlijk!

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: