De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Bereken zelf de terugverdientijd van zonnepanelen

Leveranciers van zonnepanelen hanteren doorgaans een terugverdientijd in hun communicatie. Dit is handig voor de consument, maar helaas zelden reëel. De terugverdientijd is namelijk afhankelijk van veel specifieke factoren. Hoe kun jezelf  de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen?

Kosten van investering

De kosten van een compleet zonnepanelensysteem stoppen niet bij de prijs van de zonnepanelen zelf. Ook andere onderdelen moeten worden aangeschaft, zoals de omvormer, bekabeling, en aanpassingen in de meterkast. Daarnaast komen er natuurlijk installatiekosten bij kijken van de installateur en de eventuele huur van een hoogwerker als de dakrand op meer dan 7 meter ligt.

Hoewel zonnepanelen een levensduur hebben van minimaal 25 jaar, gaat de omvormer minder lang mee, namelijk zo’n 12 jaar. Alle kosten gedurende de levensduur van een systeem moeten bij elkaar worden opgeteld.

kWh

zonnepaneelVervolgens is het zaak het vermogen van de zonnepanelen te berekenen, al blijft het een schatting: hoeveel kilo watt uur gaan de panelen op jaarbasis opwekken? Allereerst is de systeemgrootte van belang. Dit is het totaal van alle panelen die op het dak worden geplaatst. Een paneel heeft bijvoorbeeld een Wp-vermogen van 250 Wp. Dit betekent dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden 250 Watt aan vermogen zou kunnen opwekken.

Heb je twaalf panelen, dan is dat 250x12=3000 Wp. Een standaardwaarde is dat je het vermogen vermenigvuldigt met 0,85 voor een indicatie van het aantal kWh op jaarbasis. Voor een reëel beeld moet je er verder van uit gaan dat het opwekvermogen van de zonnepanelen naar verloop van tijd langzaam af zal nemen door zogenaamde degradatie.

Ga uit van een gemiddeld opwekvermogen van 90% gedurende 25 jaar. Dit laatste is ook afhankelijk van de eigenschappen van het dak. Over de levensduur van de zonnepanelen kun je uitgaan van een gemiddelde opbrengst van 0,76 x het aantal Wp, in dit voorbeeld 2295 kWh per jaar.

Het dak

De helling van het dak en de richting van het dak ten opzichte van de zon is ook belangrijk. Een paneel wekt het meeste energie op als deze in een hoek van 36 procent is geplaatst. Is de hoek veel kleiner of groter, pas dan de opbrengst in kWh naar beneden bij.

Ook dient het dak georiënteerd te zijn op het zuiden. Hoe meer het dak gericht is op het zuiden, des te beter het rendement. Ook een dak georienteerd op het oosten of westen wekt nog steeds energie op, maar dit kan 20% opbrengst schelen in vergelijking met een dak gericht op het zuiden.

Zonnepanelen monteren richting het noorden is onverstandig. Natuurlijk zijn schaduw op het dak en het weer ook variabelen die van invloed zijn op het aantal kWh dat de panelen opwekken. Een dak in de kustprovincies ziet jaarlijks 15% meer uren zon dan in de Achterhoek van Oost-Nederland.

Stroomprijs

Nu je de totale kosten van de panelen en het aantal kWh hebt, kun je gaan uitrekenen hoeveel je de komende jaren gaat besparen aan stroom. De huidige prijs voor een kWh is €0,23. Deze prijs is variabel en verandert iedere jaar. Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken, maar in de afgelopen 10 jaar zijn de prijzen jaarlijks met 7% gestegen. Wanneer we dit doortrekken naar de toekomst zou je dus in 2023 €0,42 betalen per kWh.

Ga na hoeveel energie je de afgelopen 5 jaar jaarlijks hebt verbruikt. Is dit constant? Ben je meer gaan verbruiken meer door uitbreiding van je gezin? Of juist minder door aanschaf van zuinige apparaten? Maak een schatting van hoeveel stroom je gaat gebruiken de komende jaren. Per jaar vermenigvuldig je dat met de geschatte energieprijzen.

Kostenbesparing gelijk met investering

Nu kun je gaan uitrekenen hoeveel geld je ieder jaar bespaart met je zonnepanelen en hoeveel de zonnepanelen je na 25 jaar hebben gekost. De jaarlijkse kosten tel je bij elkaar op, totdat je een bedrag hebt dat gelijk is met de totale kosten van je investering. Het jaar waarin de totale kosten gelijk zijn met de besparing is de terugverdientijd.

Voor een grote installatie van ongeveer 20 zonnepanelen onder ideale omstandigheden is de terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Reken bij een kleinere installatie van 8 zonnepanelen, met een dak dat niet op het zuiden geörienteerd is, op 9 jaar.

Al met al pakt de investering in zonnepanelen gunstig uit. Het rendement is veel hoger dan die van een spaarrekening en kan oplopen tot meer dan 12%. Als de terugverdientijd is verstreken gaat een systeem je alleen maar geld opleveren.

Onze selectie

TONZON

TONZON TONZON heeft een slimme manier ontwikkeld om gratis lucht te verpakken tot... Lees verder

Gerelateerde adressen

ZENN Zonne-energie Noord-Nederland

ZENN Zonne-energie Noord-Nederland levert en installeert pv-systemen.

Frisse Energie

Van advies tot installatie, wij regelen alles vakkundig en betrouwbaar.Frisse Energie is een professionele organisatie geworteld vanuit de overtuiging dat energie duurzaam kan en zelf energie...

Zonnekoning B.V.

Zonnekoning BV verkoopt zonnepanelen, zonneboilers en toebehoren.

Zontech Nederland bv

Zontech Nederland bv is een leverancier en installateur van zonnepanelen en complete zonne-energiesystemen.

Re-Source Renewable Energy

Re-Source Renewable Energy levert en installeert alle zonne-energie voorzieningen. Met 25 jaar ervaring op dit vlak weten wij alles van zowel kleine huishoudelijke, als zeer grote industriële...

Tips Energie & Mobiliteit

tweedehands fiets kopen

tweedehands fiets kopen

Wil je een tweede hands fiets kopen? Waar moet je op letten? Info.nu zette tien goed tips op een rijtje
direct naar site

zonnepanelen in Nederland

zonnepanelen in Nederland

Benieuwd naar dé top 3 waarom Nederlanders zonnepanelen kopen? Antwoord op deze vraag en meer leuke weetjes over zonnepanelen in ons kikkerlandje Nederland vindt u hier.
Lees verder

Dure benzine? Go electric!

Dure benzine? Go electric!

Baal je van die dure benzine? Elektrisch rijden is een stuk goedkoper
Lees verder

Fiets naar je werk

Fiets naar je werk

Lekker op de fiets: milieuvriendelijker kan het niet
Lees meer over het waarom van fietsen

Deelauto dichtbij

Deelauto dichtbij

Neem een abonnement op een deelauto! Eenvoudig in gebruik en altijd wel een auto in de buurt beschikbaar.
Vind het bij jou passende abonnement

Autowasstraat biedt uitkomst

Autowasstraat biedt uitkomst

Kies voor een autowasstraat met het Milieukeur.dan zit je goed.
Waarom? Klik hier!

Bewust autorijden

Bewust autorijden

Autorijden en duurzaamheid... Hoe maak je kilometers groener?
Lees hier!

Trendy scooter

Trendy scooter

Op weg met een modieuze elektrische scooter? Geruisloos wegspuiten...
Vind aanbieders in je buurt...

Experts Club Green over vervoer en autogebruik

Experts Club Green over vervoer en autogebruik

Op ClubGreen.nl staan experts je te woord met antwoord op jouw vragen over auto, openbaar vervoer, taxi en mobiliteit.
Vind hier antwoord op je vragen

Meer informatie

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: