De Blauwe Vlag (eco-label voor jachthavens en stranden)

De Blauwe Vlag

Het keurmerk is in 1987 ontwikkeld ter gelegenheid van het Europese Jaar van het Milieu. Een Blauwe vlag wordt toegekend door de onafhankelijke Foundation for Environmental Education (FEE) aan kustplaatsen in en buiten Europa. Bij de FEE zijn particuliere organisaties voor natuur- en milieueducatie uit 33 landen aangesloten.

Er worden eisen gesteld aan de waterkwaliteit (die moet voldoen aan de EU eisen voor zwemwater), de veiligheid (onder andere toezicht op de stranden) en informatievoorziening over natuur en milieu. Verder moet er een natuur- en milieuzorgsysteem in werking zijn, onder andere wat betreft het voorkomen van zwerfafval en het weren van auto's op het strand. Er wordt ook gekeken naar voorzieningen voor gehandicapten.De Blauwe Vlag wordt voor één seizoen toegekend.

Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkennings- en kwaliteitssymbool voor goede stranden en jachthavens.

Jachthavens en stranden met de Blauwe Vlag op Allesduurzaam.nl.

Het Blauwe Vaantje

Sinds 2003 bestaat ook het Blauwe Vaantje. Dit milieukeurmerk is er voor booteigenaren en schippers die zich op het water verantwoord, zorgzaam en milieuvriendelijk gedragen. In het leven geroepen door de FEE en de ANWB.

In 2003 werden zo'n 2.500 vaantjes uitgedeeld. Met een Blauw Vaantje laten schippers en booteigenaren zien milieubewust en verantwoordelijk te zijn; ze houden zich aan de 'gouden gedragsregels'. Zo beloven ze geen afval overboord te gooien, natuurvriendelijke verf te gebruiken en geen visgronden te verstoren.

Meer informatie?

www.blauwevlag.nl