De comeback van schapenkaas

Het karakter van schapenkaas

Schapenmelk bevat de meeste eiwitten van alle melksoorten en samen met andere natuurlijke ingrediënten zorgen zij voor een karakteristieke kaas met een volle eigen smaak. Schapenkaas is een halfharde, enigszins bleek ogende kaas. Dit komt omdat het schaap de kleur van het gewas dat het eet, niet overdraagt op de melk. Bij de bereiding van schapenkaas worden geen kleurstoffen toegevoegd. Schapenkaas is in vergelijking met koekaas zeer rijk gevuld met vitaminen, met name vitamine P, F, A, C en B. De kaas is voor velen een uitstekend alternatief bij koemelk- allergie.

Producten van schapen op Allesduurzaam.nl

De geschiedenis van schapenkaas

Schapen worden al sinds mensenheugenis gehouden voor melk, wol en vlees. Schapenkaas is de oudst bekende kaassoort en dateert van voor onze jaartelling. Vooral op kwalitatief mindere gronden waar geen melkkoeien gehouden konden worden hoedde men schapen. Ze werden dan ook wel de "koeien van de armen" genoemd. Tot omstreeks een halve eeuw geleden kwam het melkschaap nog veelvuldig voor in Vlaanderen, Zeeland en Friesland. Nadien is het ras sterk achteruit gegaan.

Gelukkig is nu de belangstelling voor dit waardevolle ras weer toegenomen. Dit is onder meer te danken aan de toenemende interesse voor het melken van schapen en het maken van schapenkaas. De meest beroemde kaas ter wereld, de Franse Roquefort, wordt gemaakt van pure schapenmelk.

Meer weten over schapenkaas

www.melkschapen.nl