De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

De opmars van de elektrische auto

Waar de elektrische auto jarenlang heeft moeten lijden onder een stoffig en saai imago, is elektrisch rijden inmiddels volop in ontwikkeling. Het aantal elektrische voertuigen (exclusief brom- en snorfietsen) op de Nederlandse wegen is in de afgelopen twee jaar dan ook verdubbeld van 30.211 naar 60.490. Bovendien blijkt uit informatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat laadpalen steeds meer onderdeel van het straatbeeld; het aantal openbare laadpunten is sinds 2013 toegenomen van 3.251 naar 6.838 in 2015. Rijd jij echter nog steeds in een auto met verbrandingsmotor? Dan wordt het de hoogste tijd dat we een aantal vragen rondom elektrisch rijden voor je te beantwoorden.

fisker karmaHoe werkt elektrisch autorijden?

Een elektrische auto rijdt op batterijen en een elektromotor. Er zijn pak ‘m beet drie typen auto’s die geheel of gedeeltelijk op elektrische stroom rijden. De volledig elektrische auto heeft uitsluitend een elektromotor. Doorgaans kun je in een volledig elektrische auto zo’n 150 kilometer afleggen. De elektrische auto met een range extender rijdt ook op stroom, maar heeft een kleine brandstofmotor die benut wordt zodra de stroom dreigt op te raken. De brandstofmotor drijft niet de wielen aan, maar laadt de accu bij. Een hybride auto heeft ook zowel een brandstof- als een elektromotor. Wanneer je de accu’s aan het stopcontact kunt laden, spreken we van een plug-in hybride. Met de plug-in hybride kun je grotere afstanden compleet elektrisch rijden, omdat hij over een groter accupakket beschikt, maar zodra de stroom op is, rijd je op de brandstofmotor verder.     

Wat is het verschil met een benzine- of dieselauto?

Ten eerste kost de aandrijving van een elektrische auto minder energie dan de aandrijving van een auto met verbrandingsmotor. Vergeleken met dieselauto’s stoten elektrische auto’s bovendien bijna tachtig procent minder fijnstof uit en zelfs 95 procent minder stikstof. Tevens stoten elektrische auto’s geen broeikasgassen uit, maar let wel: het opwekken van de benodigde elektriciteit in centrales levert nog steeds milieubelasting op. Pas wanneer de elektrische auto wordt aangedreven door elektriciteit die is opgewekt met zonnepanelen of windmolens, mogen we spreken van klimaatneutraal rijden.

Wat zijn de voor- en nadelen van elektrisch rijden?

Het grootste voordeel van elektrisch rijden is, vanzelfsprekend, de winst voor het milieu. Elektrische auto’s maken weinig tot geen gebruik van fossiele brandstoffen als de energie milieuvriendelijk is opgewekt. Bovendien laten ze geen uitlaatgassen vrij en zijn ze erg stil.

De keerzijde van elektrisch rijden is dat het opladen van de accu een tijdrovende bezigheid is. Bovendien zijn elektrische auto’s duur in aanschaf. Ook is er nog weinig bekend over de houdbaarheid van de accu, het duurste onderdeel van de elektrische auto.

Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

Omdat de auto zelf geen CO2 of fijnstof uitstoot, verbetert de luchtkwaliteit bij elektrisch rijden. Zelfs al wordt de elektriciteit volledig in kolencentrales opgewekt, produceert een elektrische auto nog altijd 22 procent minder CO2 dan conventionele auto’s, aldus TNO. Indien de elektrische auto geheel op groene stroom rijdt, is hij honderd procent schoner.

Kanttekening is dat veel elektrische energie vooralsnog wordt opgewekt door energiecentrales. Ook zullen er nieuwe accu’s ontwikkeld moeten worden, omdat voor de productie van de huidige accu’s zeldzame metalen nodig zijn .

De elektrische auto mag de laatste jaren aan populariteit winnen, de prijsgevoelige consument bedenkt zich wel een tweede keer. Logisch, want voor een elektrische auto moet je even diep in de buidel tasten. Gelukkig dat jij daarom je brandstofauto kunt verkopen bij wijkopenautos.nl. Zit je, ook na de verkoop van je auto, toch nog krap bij kas? Overweeg dan eens het delen van een elektrische auto. Zo bespaar je naast het milieu, namelijk ook nog eens een flink som geld.

Onze selectie

TONZON

TONZON TONZON heeft een slimme manier ontwikkeld om gratis lucht te verpakken tot... Lees verder

Gerelateerde adressen

MisterGreen

MisterGreen is gespecialiseerd in elektrisch vervoer en bijbehorende infrastructuur. MisterGreen importeert en distribueert elektrisch vervoersmiddelen, zoals fietsen, segways, scooters en motoren...

Divaco

Divaco importeert, assembleert, modificeert, verkoopt en onderhoudt elektrovoertuigen.

Electric Cars Europe BV

Electric Cars Europe BV importeert electrische auto's en bouwt een aantal auto modellen om naar electrisch.

Electrocar BV

Electrocar B.V. in Beek is importeur van Goupil electrotrucks, Melex electrocars en Fantozzi platformwagens en trekkers. De electrovoertuigen worden ingezet als een schoon en duurzaam vervoermiddel...

Auto Totaal Service Nieuwegein B.V.

Auto Totaal Service Nieuwegein B.V. verkoopt auto's met energie A-label, de Toyota Prius. Vanwege zijn lage brandstofverbruik en uitzonderlijk lage CO2 uitstoot kijgt de hybride Prius...

Tips Energie & Mobiliteit

tweedehands fiets kopen

tweedehands fiets kopen

Wil je een tweede hands fiets kopen? Waar moet je op letten? Info.nu zette tien goed tips op een rijtje
direct naar site

zonnepanelen in Nederland

zonnepanelen in Nederland

Benieuwd naar dé top 3 waarom Nederlanders zonnepanelen kopen? Antwoord op deze vraag en meer leuke weetjes over zonnepanelen in ons kikkerlandje Nederland vindt u hier.
Lees verder

Dure benzine? Go electric!

Dure benzine? Go electric!

Baal je van die dure benzine? Elektrisch rijden is een stuk goedkoper
Lees verder

Fiets naar je werk

Fiets naar je werk

Lekker op de fiets: milieuvriendelijker kan het niet
Lees meer over het waarom van fietsen

Deelauto dichtbij

Deelauto dichtbij

Neem een abonnement op een deelauto! Eenvoudig in gebruik en altijd wel een auto in de buurt beschikbaar.
Vind het bij jou passende abonnement

Autowasstraat biedt uitkomst

Autowasstraat biedt uitkomst

Kies voor een autowasstraat met het Milieukeur.dan zit je goed.
Waarom? Klik hier!

Bewust autorijden

Bewust autorijden

Autorijden en duurzaamheid... Hoe maak je kilometers groener?
Lees hier!

Trendy scooter

Trendy scooter

Op weg met een modieuze elektrische scooter? Geruisloos wegspuiten...
Vind aanbieders in je buurt...

Experts Club Green over vervoer en autogebruik

Experts Club Green over vervoer en autogebruik

Op ClubGreen.nl staan experts je te woord met antwoord op jouw vragen over auto, openbaar vervoer, taxi en mobiliteit.
Vind hier antwoord op je vragen

Meer informatie

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: