De opmars van de elektrische auto

Hoe werkt elektrisch autorijden?

Een elektrische auto rijdt op batterijen en een elektromotor. Er zijn pak ‘m beet drie typen auto’s die geheel of gedeeltelijk op elektrische stroom rijden. De volledig elektrische auto heeft uitsluitend een elektromotor. Doorgaans kun je in een volledig elektrische auto zo’n 150 kilometer afleggen. De elektrische auto met een range extender rijdt ook op stroom, maar heeft een kleine brandstofmotor die benut wordt zodra de stroom dreigt op te raken. De brandstofmotor drijft niet de wielen aan, maar laadt de accu bij. Een hybride auto heeft ook zowel een brandstof- als een elektromotor. Wanneer je de accu’s aan het stopcontact kunt laden, spreken we van een plug-in hybride. Met de plug-in hybride kun je grotere afstanden compleet elektrisch rijden, omdat hij over een groter accupakket beschikt, maar zodra de stroom op is, rijd je op de brandstofmotor verder.     

Wat is het verschil met een benzine- of dieselauto?

Ten eerste kost de aandrijving van een elektrische auto minder energie dan de aandrijving van een auto met verbrandingsmotor. Vergeleken met dieselauto’s stoten elektrische auto’s bovendien bijna tachtig procent minder fijnstof uit en zelfs 95 procent minder stikstof. Tevens stoten elektrische auto’s geen broeikasgassen uit, maar let wel: het opwekken van de benodigde elektriciteit in centrales levert nog steeds milieubelasting op. Pas wanneer de elektrische auto wordt aangedreven door elektriciteit die is opgewekt met zonnepanelen of windmolens, mogen we spreken van klimaatneutraal rijden.

Wat zijn de voor- en nadelen van elektrisch rijden?

Het grootste voordeel van elektrisch rijden is, vanzelfsprekend, de winst voor het milieu. Elektrische auto’s maken weinig tot geen gebruik van fossiele brandstoffen als de energie milieuvriendelijk is opgewekt. Bovendien laten ze geen uitlaatgassen vrij en zijn ze erg stil.

De keerzijde van elektrisch rijden is dat het opladen van de accu een tijdrovende bezigheid is. Bovendien zijn elektrische auto’s duur in aanschaf. Ook is er nog weinig bekend over de houdbaarheid van de accu, het duurste onderdeel van de elektrische auto.

Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

Omdat de auto zelf geen CO2 of fijnstof uitstoot, verbetert de luchtkwaliteit bij elektrisch rijden. Zelfs al wordt de elektriciteit volledig in kolencentrales opgewekt, produceert een elektrische auto nog altijd 22 procent minder CO2 dan conventionele auto’s, aldus TNO. Indien de elektrische auto geheel op groene stroom rijdt, is hij honderd procent schoner.

Kanttekening is dat veel elektrische energie vooralsnog wordt opgewekt door energiecentrales. Ook zullen er nieuwe accu’s ontwikkeld moeten worden, omdat voor de productie van de huidige accu’s zeldzame metalen nodig zijn .

De elektrische auto mag de laatste jaren aan populariteit winnen, de prijsgevoelige consument bedenkt zich wel een tweede keer. Logisch, want voor een elektrische auto moet je even diep in de buidel tasten. Gelukkig dat jij daarom je brandstofauto kunt verkopen bij wijkopenautos.nl. Zit je, ook na de verkoop van je auto, toch nog krap bij kas? Overweeg dan eens het delen van een elektrische auto. Zo bespaar je naast het milieu, namelijk ook nog eens een flink som geld.