Dierenverzorging met oog voor duurzaamheid

Duurzaam... de voordelen op een rij

Wilt u uw dier tijdelijk of permanent onderbrengen in een goed en verantwoord onderkomen, dan zijn er diverse mogelijkheden. Zo is er specifiek voor paarden de pensionstal, zoals de Kastanjehoeve in Langeraar, waar paard- en milieuvriendelijk gewerkt wordt. Honden en katten kunnen uit logeren gaan in een dierenhotel, zoals Hoeve Beestenspul in Alphen aan de Rijn. Een echte service op het gebied van dierenverzorging is het Kattengemak. Waar u ook woont, de kattenbak wordt wekelijks vervangen en aangevuld, zonder dat u daar naar om hoeft te kijken. De korrels die gebruikt worden zijn op milieuvriendelijke wijze gemaakt en biologisch afbreekbaar. Let u bij de aanschaf van diervoeding op een milieukeur. Diverse dierenspeciaalzaken onderscheiden zich door in het assortiment producten met keurmerk op te nemen.

Kattenbakvulling

In Nederland wonen naar schatting 2,2 miljoen katten. Per kat wordt ongeveer 45 kg kattenbakvulling per jaar gebruikt. Deze vulling komt vervolgens bij het huishoudelijk afval. De meeste milieuwinst is te behalen door zo zuinig mogelijk om te gaan met kattenbakvulling en door kattenbakvulling met het Milieukeur of met het EKO-keurmerk te gebruiken. Deze vullingen worden gemaakt van restproducten die overblijven in bijvoorbeeld de papierindustrie, en kunnen ook na gebruik als afval goed verwerkt worden.

Enkele tips:

  • Door dagelijks de uitwerpselen uit de bak te scheppen en door korrels te kiezen die u het langst fris vindt ruiken, hoeft de bak minder te worden verschoond. 
  • Gebruikte kattenbakvulling met Milieukeur of EKO-keur is goed composteerbaar en kan worden ingeleverd bij het groente- fruit- en tuinafval. 
  • Als poes een nieuw soort korrels niet accepteert, laat hem/haar dan geleidelijk wennen door steeds wat meer van de nieuwe vulling door de oude te mengen.

De milieubelasting van kattenbakvulling is afhankelijk van de kwaliteit, de gebruikte grondstoffen, de benodigde energie voor transport en de manier waarop het als afval verwerkt kan worden. Zoals gezegd is kattenbakvulling met Milieukeur of met EKO-keurmerk composteerbaar en kan na gebruik bij het groente- fruit- en tuinafval worden gedaan. De andere kattenbakvullingen horen bij het gewone huisvuil.

Spoel kattenbakvulling nooit door het toilet, ook al vermeldt de verpakking dat het wel kan. De riolering kan verstopt raken en kattenbakvulling in het riool veroorzaakt onnodige watervervuiling. Gebruikte kattenbakvulling van papier kan niet bij het oud papier, ook dit wordt soms ten onrechte vermeld door de leverancier. Gooi vuile kattenbakvulling (ook met Milieukeur of EKO-keurmerk) niet op de eigen composthoop of in de tuin. Het kan ziekteverwekkers (toxoplasmose) bevatten. In composteerinstallaties worden deze ziekteverwekkers gedood door de hoge temperaturen in de installatie. (Bron: Milieu Centraal)