Dubbel mooi: natuurcosmetica

Wat kun je verstaan onder een duurzaam cosmeticaproduct?

  • de basisproducten zijn biologische verbouwd
  • er is geen gebruik gemaakt van synthetische en van genetisch gemodificeerde grondstoffen
  • de mensen die de producten maken werken in goede arbeidsomstandigheden
  • de ingredënten zijn niet op dieren getest

Keurmerk voor natuurcosmetica

De term ‘natuurlijk’ die fabrikanten graag hanteren is niet beschermd. Eén natuurlijk bestanddeel in een product maakt dat het al als ‘natuurlijk’ verkocht mag worden. De enige garantie dat het daadwerkelijk om natuurcosmetica gaat, is het BDIH-keurmerk. Dit keurmerk wordt alleen toegekend aan producten die 100% natuurlijk zijn en waarvan de ingrediënten op gecontroleerde, biologische wijze zijn geproduceerd. In Nederland worden veertien gecontroleerde producten verkocht met dit Duitse keurmerk. 

Cosmetica op Allesduurzaam.nl

Milieubelasting

De milieubelasting bij persoonlijke verzorging ontstaat voornamelijk tijdens het gebruik. Het gaat met name om:

  • Energie en watergebruik. Energieverbruik, nodig om water te verwarmen, brengt broeikasgassen in de atmosfeer. Het zuiveren van water kost energie en chemicaliën.
    Tip: Wees zuinig met warm water, een douche is zuiniger dan een bad, als je minder dan een kwartier onder de douche staat
  • Drijfgassen en oplosmiddelen. Het gebruik van producten met drijfgassen en oplosmiddelen draagt bij aan de luchtverontreiniging.
    Tip: Gebruik middelen zonder drijfgassen. Voor producten met een hoog gehalte aan schadelijke oplosmiddelen (nagellak, nagellakremover) zijn geen alternatieven voorhanden. Beperk het gebruik van deze producten.
  • Waterverontreiniging. Bijna alle verzorgingsproducten komen na gebruik via het afvalwater in de rioolwaterzuiveringsinstallaties terecht. Sommige slecht afbreekbare stoffen worden niet of minder goed verwijderd en komen in het oppervlaktewater terecht. Daar hebben ze mogelijk een schadelijk effect op het waterleven.
    Tip: Goed doseren van verzorgingsproducten beperkt de waterverontreiniging. Beperk het gebruik van shampoos met toegevoegde conditioner en van crèmespoelingen vanwege mogelijk schadelijke effecten op het waterleven.

Proefdiervrij

Dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten zijn in Nederland en Europa inmiddels verboden. Vanaf 1 maart 2009 is het bovendien verboden om cosmetica te verkopen waarvan de ingrediënten op dieren zijn getest, zelfs als dat buiten de Europese Unie is gebeurd. Hiermee wordt een einde gemaakt aan vrijwel alle dierproeven voor cosmetica.

Controleer of jouw favoriete cosmeticamerk proefdiervrij is: Op de website van proefdiervrij vind je informatie over meer dan 130 merken waarvan de fabrikanten niet meer testen op dieren. Dit geldt voor zowel de eindproducten als de ingrediënten. De cosmeticagids is ook te bestellen als een boekje.

Webredacteur: Christa Smits