De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Duurzaam op de tuinrand: natuurlijke afscheidingen

Een groene haag, rietmatten en schermen van gevlochten wilgentenen zijn goed voor het milieu. Wilt u toch liever een schutting, maak dan gebruik van Europees hardhout, dat net zo lang meegaat en vaak dezelfde kwaliteit heeft als tropisch hardhout.

Omheining

Een omheining in de tuin bepaalt de erfgrens en brengt luwte en privacy in uw tuin. Zo'n afscheiding kan van levende of dode materialen gemaakt worden.

Adressen voor Tuininrichting op Allesduurzaam.nl

'Levende' afscheiding

Een afscheiding met planten verdient de voorkeur. Maar hoe realiseer je zo’n afscheiding? Door je ogen gewoon de kost te geven kom je al heel wat te weten! Groeit bij je buren bijvoorbeeld een flink uit de kluiten gewassen beukenhaag, dan kan je er van op aan dat deze inheemse soort het ook in je eigen tuin naar de zin zal hebben.

De bodemgesteldheid vereist altijd wat aandacht. Zware kleigronden met een hoge grondwaterstand vragen bijvoorbeeld een aangepaste beplanting. Ook droge, vaak zurige [want kalkarme] zandgronden stellen specifieke eisen aan de beplanting.

Een tuinafscheiding in de vorm van struiken zoals de liguster, de haagbeuk, de slee- of meidoorn verdient vanuit milieuoogpunt altijd de voorkeur.

Milieuvriendelijke wandjes

U kunt kiezen voor rietmatten die aan palen van larixhout bevestigd worden. Natuurlijk is ook hout of steen een optie, in allerlei halfopen constructies, met of zonder ijzerdraad of gaas, tussen goed verankerde schoorpalen in beton. Of met een palissadewand van rondhout, al of niet met ruimte tussen de palen, een prachtige achtergrond voor de planten in de tuin.

Geschikte houtsoorten zijn acacia, tamme kastanje en larix. Deze hoeven niet met giftige verduurzamingmiddelen behandeld te worden. Gebruikt u andere houtsoorten dan kunnen ze met natuurlijke middelen geïmpregneerd worden. Als de omheining vooral nodig is als windbeschutting, dan moet ongeveer 40% op een fijnmazige manier opengelaten worden. Wilgentenen, palissade en planken lenen zich daar uitstekend voor. Klimplanten die daar tegenaan groeien, helpen mee om de wind te luwen.

Hagen en houtwallen

Een haag is een smalle, dicht geplante strook houtgewas die dient als afscheiding, beschutting of inkijkwering. Door twijgen in elkaar te vlechten en ze later te knippen ontstaan dichte hagen.

Houtwallen zijn veel breder aangelegd en werken goed als beschutting tegen inwaaiend stuifzand. Een houtwal wordt opgeworpen uit twee evenwijdige greppels, drie of meer meter uit elkaar, waartussen de aarde wordt geplaatst.

Vlechtwerk

Ook kunt u een vlechtwerk van wilgentenen maken. Vooral in tuinen aan het water doet zo’n schutting het goed. Takken kunnen, wanneer niet te kort en te veel vertakt, uitstekend gebruikt worden om te vlechten. Het principe is simpel. Nodig zijn takken als staanders van 5 tot 10 cm dik, afhankelijk van de hoogte van de constructie. Het vlechthout laat zich makkelijker verwerken als het vers gekapt of flink met water besproeid is. Vlechtwerk is onder andere te gebruiken voor: 

  • Keerwandjes in de tuin, bijvoorbeeld langs een verhoogd plantenbed
  • Beschoeiing langs sloten en greppels
  • Schutting
  • Compostbak

Stapelmuurtjes

Indien goed geplaatst zijn betonnen en natuurstenen tuinafscheidingen een leven lang praktisch onderhoudsvrij. Stapelstenen leveren binnen twee jaar een muur als een ‘groene waterval’ op, begroeid met klimop of andere klim- of hangplanten. Ze bieden schuilgelegenheid voor dieren en hebben een grondkerende functie. Ze kunnen dienst doen langs een terras of als scheiding tussen een hoog en laag gedeelte van de tuin.

Wat kunt u beter vermijden?

Vermijd kunststof, spoorbielzen [bevatten veel schadelijke stoffen], tropisch hardhout zonder FSC-keurmerk en verduurzaamd hout zonder KOMO-keur. Verduurzaam zelf geen hout met ongezonde stoffen als wolmanzouten, creosootolie of carboleum. Geïmpregneerd hout bevat gifstoffen. Bij verwijdering van een geïmpregneerde schutting als afvalhout moet deze worden ingeleverd bij de gemeente: niet zelf verbranden, dan komen er schadelijke stoffen vrij!

Tips

  • Overweeg hergebruik van hout, bijvoorbeeld van pallets. Kijk eens bij sloopbedrijven. Verwijder dan wel verfresten en ander vuil.
  • Verleng de levensduur van uw naaldhouten schutting door de paal op een stalen voet te zetten.
  • Bescherm het hout evt. met kookverf of natuurbeits.

Gerelateerde adressen

Ettema tuininrichting

Ettema tuininrichting biedt aan: tuinontwerp, aanleg en onderhoud. Ettema tuininrichting is tevens lid van de Wilde Weelde.

Houtzagerij J Broekhuis

Houtzagerij inlands larikshout. Bruggenbouw, houthandel, parkinrichting. Ook eindproducten, zoals bloembakken, tuinschermen, schuttingen, terrassen, steigers, vlonders, schuurtjes, carports enz....

Prachtgroen

Prachtgroen adviseert over de mogelijkheden en aanleg van groene daken, gevelgroen, daktuinen, natuurlijke tuinen en levende erfafscheidingen Partner Hoveniersbedrijf van den Beukel verzorgt...

Bamboe Design

Bamboe Design is een zeer fraaie zaak in meubelen en accessoires. Zeer speciale meubelen, voor het merendeel vervaardigd van bamboe. Kamermeubels, zithoeken, eethoeken, slaapkamermeubels,...

Mandenmakerij De Mythe

Mandenmakerij De Mythe verkoopt gevlochten manden en schuttingen. De makerij biedt tevens cursussen en is lid van Vakkring De Wilde Weelde.

Tips Huis & Tuin

Zonnepanelen: hoe, hoeveel,welke?

Zonnepanelen: hoe, hoeveel,welke?

Zoek met de module van Greenem.nl uit hoeveel zonnepanelen je kunt laten plaatsen en wat dat gaat kosten.
Lees verder

Kies de juiste waterkoker

Kies de juiste waterkoker

Bij de keuze voor een elektrische waterkoker is het zaak te letten op energiegebruik, type verwarmingselement en minimale waterhoeveelheid. Greenem zoekt het voor je uit.
Lees verder

Isoleer je dak en bespaar

Isoleer je dak en bespaar

Hoe kouder het is, hoe meer het loont je huis goed te isoleren. Kijk naar de mogelijkheden van dakisolatie..
Lees verder

LED-verlichting

LED-verlichting

Wil je weten welke ledlamp de beste vervanger is voor je gloeilamp?
Bereken hier je besparing

Was aan de lijn

Was aan de lijn

Een wasdroger kost jaarlijks 90 euro aan elektriciteit. Redenen om de was lekker buiten te laten wapperen
Lees verder

Natuurverf op het huis

Natuurverf op het huis

Schilder je huis veilig, gezond en duurzaam met natuurverf
Lees alles over natuurverf

Winkels met exotische en trendy huisraad

Winkels met exotische en trendy huisraad

Eerlijk design en trendy woonaccessoires vind je in Wereldwinkels en Fair Trade Shops
Vind alle adressen met eerlijke handel

Tuinieren in de stad

Tuinieren in de stad

Maak je tuin natuurvriendelijk en duurzaam met eenvoudige maatregelen
Waar begin je in de tuin?

Energiezuinige producten naast elkaar

Energiezuinige producten naast elkaar

Energiezuinig huishoudelijk witgoed en LCD schermen kun je vergelijken op 'YouTellMe'
Kijk en vergeijk op de website voordat je koopt

Experts van Club Green over bouwen en wonen

Experts van Club Green over bouwen en wonen

Op ClubGreen.nl geven experts antwoord op vragen over bouwen, renoveren, energie, huis en tuin.
Vind hier antwoord op je vragen

Zonne-energie van eigen dak

Zonne-energie van eigen dak

Subsidie aangevraagd voor zonnepanelen? Waar schaf je de gewenste panelen aan?
Vind hier een leverancier van zonnepanelen

Meer informatie

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: