Elektriciteitsbesparing van 20-35% mogelijk met LECsystemen

Vanaf 2000 worden besparingen van 20% tot 35% gerealiseerd met Lighting Energy Controllers (LEC) op lichtinstallaties in meer dan 20 landen. Met de LEC-units wordt een substantiële verlaging in het electriciteitsverbruik gerealiseerd. Specifiek op de verlichting kan 20% tot 35% energie worden bespaard. Dit betekent aanzienlijk lagere exploitatiekosten. Sinds 2002 is eposs BV uit Groningen de exclusieve distributeur voor Power Electronics in Nederland, België en Duitsland.

LEC biedt besparingen zonder aanpassingen aan lamp, voorschakelapparaat of armatuur, maar simpelweg een centrale aanvulling op de bestaande installatie

Eposs: LEC-apparatuur

Interessant en afwijkend aan de oplossingen van eposs is, dat er geen vervanging of veranderingen in lamp of armatuur nodig zijn. Het is evenmin een nieuw type voorschakelapparaat. Eposs kiest voor een centrale oplossing in de lichtverdeelkast. Met één enkele LEC-unit kan een geïnstalleerd vermogen van 6 kva tot 100 kva worden beïnvloed. Zowel driefasig, als per groep kan geïnstalleerd worden.

Implementatie van LEC-apparatuur is een kostenefficiënte oplossing in het aansturen van gasontladingslampen. Door de voedingsspanning (voltage) terug te regelen en eventueel te stabiliseren zullen de bestaande lampen aanzienlijk minder energie verbruiken. Ontsteking van de lamp zal geschieden met de beschikbare netspanning. Ná ontbranding zal de spanning worden teruggeregeld.

Eposs streeft naar een uitgaande voltage van circa 207 volt, dus binnen de vastgestelde bandbreedtes van het energienetwerk. De besparingen zijn te behalen bij de veel voorkomende lampentypes als TL, PL, metaalhalide (HPI, HQI etc.), SON-T, SOX, kwikdamp en CDM-T. Indien de lampen conventioneel zijn voorgeschakeld wordt de hoogste besparing van 20% tot 35% behaald. Ook bij hoog frequente verlichting van voor het jaar 2000 is nog altijd de helft van deze besparing te realiseren. Een belangrijke bijkomende verlaging van de exploitatiekosten onstaat door een verlengde levensduur van de lampen en daardoor minder tussentijdse lampvervanging.

Uiteraard is het van groot belang, dat de lichtintensiteit op een aanvaardbaar niveau blijft. De LEC-apparatuur brengt de spanning weliswaar terug, maar doet dit binnen de bandbreedtes van het energie-netwerkbedrijf. (230v +/- 10%) De lichtsterkte zal op het niveau blijven, binnen het gestelde beleid inzake de normen of wensen ten aanzien van lichtkwaliteit.

Gerealiseerde projecten

In veel verschillende doelmarkten zijn aansprekende projecten uitgevoerd. Bij klanten als Rijkswaterstaat, Schiphol en de Provincie Drenthe, maar ook binnen gemeentes als bijvoorbeeld Utrecht, Groningen, Leiden en Dronten. Besparingen variërend van 20% tot 35% in het energieverbruik worden gerealiseerd en overtuigend aangetoond. Ook in de binnenverlichting en terreinverlichting zijn de LEC-units toegepast bij vele relaties. Hierbij valt te denken aan SITA, Twentsche Kabel, Corus, Ahold, Praxis, Gamma, Rucanor, BAX Global, Holland Casino, Rijksuniversiteit Groningen, Gasunie, Flora Holland en VDL. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van gerealiseerde installaties.

Terugverdientijd

Eposs laat de LEC-unit centraal installeren in de lichtverdeelkast, daardoor blijven de werkzaamheden minimaal en zijn de terugverdientijden van de investering opvallend laag (gemiddeld 8 tot 36 maanden). Zeker in situaties waar er sprake is van lange openingstijden of meerdere ploegendiensten en daardoor een grote hoeveelheid branduren, wordt de investering binnen 1,5 jaar terugverdiend. De LEC valt binnen de EnergieInvesteringsAftrek (EIA) subsidieregeling van SenterNovem en biedt dus ook fiscale voordelen voor de klant. De LEC: geen aanpassingen aan lamp, voorschakelapparaat of armatuur, maar simpelweg een centrale aanvulling op de bestaande installatie !

Voor meer informatie:

Bortly Lighting Europe B.V. (Eposs)
Lange Dreef 13 / Gebouw "Le Cèdre"
4131 NJ Vianen
Nederland

E-mail: info@bortly-lighting.com
Tel: +31 (0) 347 328 123
Fax: +31 (0) 347 344 621