Eten & Drinken...waar begin je in de keuken?

Als je voeding belangrijk vindt, waar kun je dan vooral op letten bij de aankoop, productie en consumptie van voedsel?

De eerste vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Ben ik tevreden met wat ik eet, drink en snoep? Zijn er dingen bij waar ik van af wil of waarvan ik (veel) minder wil gebruiken? Wat doe ik met dat inzicht?
  • Neem ik de tijd om rustig te ontbijten, te lunchen en de avondmaaltijd te bereiden en op te eten? Waarom wel of niet?
  • Is de dagelijkse voeding voor mij een huishoudpost waarop ik bezuinig als ik geld te kort kom? Waarom?

Als je niet tevreden bent met je huidige voedselpatroon, kun je kijken hoe belangrijk gezonde voeding voor je is of zou kunnen worden.

Als je te zwaar bent geworden, als je weinig energie hebt voor je werk, als je vaker last van je maag hebt, dan wordt het misschien tijd om je eigen voedselkeuzes onder de loep te nemen, inclusief drinken en snoepen.

 Wie gezondheid belangrijk vindt, weet dat gezond en volwaardig voedsel de basis daarvoor is. Dat betekent voedsel dat:

  • zo min mogelijk bewerkt is, (bijv. beter volkoren dan wit brood)
  • kort of niet gekookt is (bijv. de groente niet doodgekookt, maar bijna nog knapperig)
  • liefst zo vers mogelijk van het land komt (uit eigen volkstuin of meermalen per week vers vanuit het groenteschap in de winkel)
  • biologisch geteeld is (dus zonder kunstmest, groeimiddelen of chemische bestrijdingsmiddelen)
  • niet meer dan 5 toegevoegde bestanddelen bevat (kleurstoffen, additieven, supplementen, E-nummers, smaakstoffen e.d.)
  • afkomstig is uit de eigen regio (streekproducten)