Groene Voorjaarsschoonmaak

Het voorjaar is bij uitstek het moment om het huis eens extra schoon te maken. De eerste voorjaarszon nodigt uit om ramen en deuren open te zetten en lekker te luchten, ramen te zemen, gordijnen te wassen, de keukenkastjes eens goed te schrobben om zo weer fris de zomer tegemoet te gaan. Daarbij is het heel eenvoudig om rekening te houden met het milieu en daar is ook nog aan te verdienen.

Grootste milieuklappers op schoonmaakgebied

  1. Gebruik niet onnodig veel warm water. Het kost namelijk energie om het water op te warmen. Minder gas of stroom voor warm water scheelt euro’s en is beter voor het milieu
  2. Kies de juiste dosering. Goed letten op de dosering van was- en reinigingsmiddel zorgt ervoor dat er niet onnodig veel stoffen in het riool verdwijnen en het oppervlaktewater belasten. Bovendien zorgt juist doseren ervoor dat er niet onnodig veel grondstoffen worden gebruikt. Ook hier scheelt het u in de portemonnee!
  3. Kies compacte/geconcentreerde producten. Compacte (was)middelen zijn beter voor het milieu, omdat er minder chemicaliën worden gebruikt en er minder verpakking nodig is. Bij gebruik van compacte producten moet wel extra goed worden gelet op de dosering; juist bij compacte middelen zijn mensen al snel geneigd om te veel te doseren.
  4. Vermijd chloor, toiletblokjes en desinfecteermiddelen. Chloor is slecht voor het milieu en kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Toiletblokjes reinigen nauwelijks, de milieurisico’s van de geurstoffen zijn niet duidelijk. Desinfecteermiddelen zijn normaal gesproken in huis niet nodig. Een goede huishoudelijke en persoonlijke hygiëne zijn voldoende om schadelijke bacteriën in toom te houden.
  5. Alleen op het riool lozen. Zorg dat was- en reinigingsmiddelen niet zomaar ergens in het water terechtkomen. De wasactieve stoffen, die in veel was- en reinigingsmiddelen voorkomen, zijn namelijk giftig voor waterorganismen. Via het riool worden deze stoffen in de rioolwaterzuivering grotendeels uit het afvalwater verwijderd. Gooi schoonmaakmiddelen liever niet in de goot op straat, want niet in alle gemeenten wordt het water dat in het afvoerputje op straat terechtkomt nog gezuiverd in een rioolwaterzuivering.
  6. Navulverpakkingen gebruiken. Dit beperkt de hoeveelheid verpakkingsafval.
  7. Europees Ecolabel. Het Europees Ecolabel is een milieukeurmerk dat is ontwikkeld voor allerlei consumentenproducten, waaronder ook schoonmaakmiddelen. Van een was- of reinigingsmiddel met Ecolabel staat vast dat het tot de minst milieubelastende producten in die categorie behoort. Het label ziet eruit als een bloemetje.

 

Ook goed voor het milieu: een aantal schoonmaakmiddelen uit de oude doos... Lees verder