Het duurzaam inrichten van je tuin

Tuinmeubilair

Hiervoor kan je best kiezen voor tweedehands artikelen of artikelen uit recyclagematerialen.
Voordeel hiervan is dat bestaande materialen hergebruikt worden en er dus geen nieuwe grondstoffen moeten aangewend worden wat heel wat milieuvriendelijker is dan het produceren van nieuwe materialen. Als je kiest voor tweedehands tuinmeubelen bijvoorbeeld dienen er geen nieuwe bomen meer gekapt te worden.
Tegenwoordig vind je ook een volledig gamma aan betonnen meubelen die een leven lang meegaan en die je gemakkelijk kan opvrolijken met kleurrijke accenten zoals mooie tuinkussens of loungekussens. Doordat je tegenwoordig je kussens op maat kunt laten maken kun je dus altijd een geschikt kussen vinden voor je tuinmeubilair. Bovendien vraagt beton vrijwel geen onderhoud en is het bestand tegen alle weersomstandigheden.

Tuinafscheiding

Als je graag een afscheiding rond je tuin hebt kan je dit ook best doen met hout. Wel dien je er bij de aankoop op te letten om te kiezen voor hout met een FSC-keurmerk, dit wil zeggen dat het hout op een milieuvriendelijke manier en in de juiste hoeveelheid gewonnen werd en dat de arbeiders een correct loon uitbetaald kregen voor hun werk. Kastanjehout bijvoorbeeld is een duurzame houtsoort die niet met chemicaliën behandeld werd.

Inheemse planten

Bij het aanschaffen van je beplanting is het verstandig rekening te houden met de grondsoort en zonne-inval in je tuin. Een beetje opzoekwerk en je weet welke tuin je hebt. Planten die in een verkeerde grondsoort staan gaan namelijk makkelijker kapot of worden ziek waardoor je bestrijdingsmiddelen zal moeten gaan gebruiken. Voor bestrijding bestaan ook biologische alternatieven die het milieu niet schaden en dus een veel betere optie vormen.
Ook hier kan je best kiezen voor planten uit eigen land omdat je hier kunt besparen op de transportweg in tegenstelling tot tropische planten.

Gebruik regenwater

Ook duurzame planten hebben uiteraard water nodig. Hiervoor kan je best een regenton in je tuin plaatsen waaraan je je regenpijp koppelt. Op die manier kan je veel water opvangen en dit gaan gebruiken voor het besproeien van de planten in je tuin. Zo kan je het gebruik van leidingwater vermijden of toch tot een minimum beperken. In tegenstelling tot regenwater is er voor het produceren van leidingwater energie nodig (oppompen en filteren) en kan het oppompen van grondwater tot uitdroging van de grond leiden. Regenwater is dus een veel milieuvriendelijker alternatief en bovendien kostenbesparend.

Zonnefolie

Zonnefolie heeft de zelfde werking als zonnepanelen maar dan zonder de nadelen van een hoge investering en opgelegde normen. Zonnefolie is licht en buigbaar waardoor je het zowat op alle oppervlaktes kan gebruiken. Zo kan je er niet alleen de bovenkant maar ook de zijkant van je tuinhuis mee bedekken, iets wat je met zonnepanelen niet kan.

Tuinverlichting

Wil je gezellige en duurzame verlichting in je tuin? Kies dan voor verlichting op zonne-energie of LED verlichting. Deze zijn misschien iets duurder in aankoop maar zullen door het verbruiken van minder energie en door hun langere levensduur een besparing opleveren.