Huis & Tuin...waar begin je in de tuin?

Hoe maak je 'alles duurzaam' in de tuin?

Vind alle adressen voor tuinonderhoud op Allesduurzaam.nl!

Tuinonderhoud zorgt er voor dat je vaker even naar buiten gaat voor frisse lucht en voor het genieten van de vogels. Stel je voor dat jouw vakantie begint elke keer dat je de tuin ingaat? Als je het noodzakelijke (onderhoud) combineert met het gezonde (beweging), heilzame (rust en ontspanning) heb je ook nog tijd om kinderen iets te leren over natuurlijke processen (educatie). Door even in de tuin te werken, gaat de rest van jouw werk daarna energiek, vlot en efficient...Je komt voor de volgende vragen te staan:

  • Beplanting of tegels?
  • Heggen of hekken, schutting of stekels?
  • Bloemen of bomen?
  • Gazon of groenten en kruiden?
  • Wieden en schoffelen of spuiten?
  • Kunstmest of een composthoop?
  • Beplanting of tegels

grinttegels, klinkers, houtsnippers, of grint?

Hoeveel ruimte heb je nodig om te lopen in de tuin, fietsen of trapauto's te verplaatsen? Je kunt aaneengesloten stoeptegels of flagstones neerleggen. Bij flagstones blijft meer aarde bloot liggen en dat is gunstig voor de afvoer van regenwater. Dat moet in de grond kunnen zakken. Een grintpad kan ook, maar loopt en rijdt niet zo gemakkelijk. Gras is natuurlijk een veelgekozen optie, fijn voor jonge kinderen en hoeft maar eens in de paar weken gemaaid te worden. Zo blijf je lekker in beweging en wordt het gazon weer mooi. Houtsnippers zijn natuurlijk tuinmateriaal en vergaan langzaam.. Steeds meer mensen betegelen de hele tuin en dat is weinig natuurlijk: tegels sluit de aarde af van de lucht. Gemak is vaak het argument, maar het schoonboenen van tegels is een nare klus. Potplanten drogen sneller uit dan volle grondplanten  en je vergeet ze gemakkelijk.

Heggen of hekken, schutting of stekels?

Iedereen wil wel een beetje privacy in de tuin. Een houten schutting vormt een gemakkelijke oplossing, maar is weinig duurzaam of natuurlijk. Je kunt jezelf afschermen met een ligusterheg,laurier (snelgroeiend) of een latwerk waarlangs je bramen en frambozen laat groeien. Dat gaat snel en vormt een redelijk dichte zichtafscheiding van de buren. Het plukken van de vruchten kun je trouwens best combineren met een praatje met diezeflde buren. Ze prikken niet zoals de bramen.

Bloemen of bomen?

Vruchtbomen, heesters, kruiden, bloemen, bomen, heggen, bodembedekkers...Wat jij kiest is afhankelijk van waar je de tuin vooral voor wilt gebruiken. Luieren, planten verzorgen, lezen, elk doel vraagt een andere keuze. Een tuin is geen buitenkamer, ook al lijkt dat een leuk idee. Maar meer functies laten zich goed combineren. Hoe meer functies de tuin heeft, hoe duurzamer het systeem wordt. Als je houdt van bloemen, kun je natuurlijk sierbloemen kiezen, maar een bessenstruik geeft naast bessen in de herfst ook prachtige bloemen. Vogels zijn dol op de bessen. Bloemen trekken bijen aan en dat vinden de imkers weer fijn. Bomen zijn mooi, maar blijven groeien en vaak worden ze te groot voor een stadstuin. Heesters en bessenstruiken houd je gemakkelijker binnen de perken.

Gazon of groenten en kruiden?

Heb je weinig tijd voor de tuin, dan kun je kiezen voor eenvoudige beplanting, zoals bessen en andere struiken dicht op elkaar. Dan hoef je ook niet veel te wieden of te schoffelen. Maar groenten en kruiden zijn vaak prachtig om te zien groeien en bloeien. Zo kan de tuin jou ook nog eens voorzien van sla, andijvie of wortelen. Verser en gezonder kan het niet. Kinderen leren spelenderwijs over de groei van voedsel in de tuin. Kruiden van eigen bodem knip je als je ze nodig hebt en de plantjes vragen weinig onderhoud. Wie wil nu niet verse tijm of peterselie in het eten? Gras is gemakkelijk en fijn voor jonge kinderen, maar levert verder niets op.

Wieden en schoffelen of spuiten?

Hoe meer jij aanplant, hoe minder jij hoeft te wieden. De bodem kun je ook nog bedekken met snoeiafval en gemaaid gras. Daardoor blijft deze vochtig en groeit het 'onkruid' minder hard. Ook kun je daartoe bodembedekkende planten kiezen, zoals hondsdraf of vinca. Onkruid kun je natuurlijk bestrijden met spuitmiddelen, maar planten houden niet van gif. Insecten zijn gevoelig voor het gif op planten of bloemen, dus het advies is deze niet te gebruiken, als je de tuin duurzaam wilt onderhouden. Insecten zijn heel nuttig en vormen weer voedsel voor de vogels. Zo maak je een kringloop op kleine schaal waarin alle elementen gedijen.

Kunstmest of een composthoop?

Je kunt mesten met compost die jij zelf maakt. Door groenteresten, schillen,koffieprut en klokhuizen van fruit op een hoop achter in de tuin te verzamelen, kun je een zelf een composthoop opbouwen. Een keer per jaar schep je die om en je zult zien wat een prachtige rulle aarde je uiteindelijk overhoudt. Die hoef je dan ook niet meer bij het tuincentrum te halen. Kunstmest kan ook, maar waarom zou je zoiets kunstmatigs in de tuin brengen als de wormen in de composthoop beter gedijen bij groentresten en schillen en daar vruchtbare aarde van maken?

·