Je spaart niet alleen geld, maar ook nog eens het leefmilieu

Sparen doet vrijwel iedereen, via een spaarrekening, of via een deposito. De bank waar het geld is ondergebracht geeft daarvoor een vergoeding: de rente. Op zijn beurt leent de bank het verkregen geld weer uit aan particulieren, bedrijven, instellingen of de overheid.

Groen Sparen

In Nederland is een groot aantal spaar- en depositorekeningen beschikbaar waarvan het geld uitsluitend aan duurzame projecten wordt uitgeleend. Ook zijn er spaarproducten die de mogelijkheid bieden om (een deel van) de rente te schenken aan een aantal charitatieve instellingen. Vaak kan worden gekozen hoeveel van de rente aan welke instellingen wordt gegeven. De rente wordt geschonken voordat deze aan de spaarder wordt uitgekeerd. Dit betekent dat over deze gift geen belasting hoeft te worden betaald door de spaarder.

Naast spaarrekeningen en deposito's zijn er ook groencertificaten. Dit is een aparte vorm van duurzaam sparen. Deze certificaten maken gebruik van de fiscale vrijstelling voor Groenfondsen. Geld dat wordt gespaard via deze certificaten, wordt uitsluitend geïnvesteerd in door de overheid goedgekeurde groenprojecten. Het rendement op dergelijke projecten is niet bijzonder hoog, maar de rente die op de certificaten wordt ontvangen is onbeperkt belastingvrij.

In Nederland begint de historie van duurzame financiële producten niet met beleggen, maar met duurzaam sparen. Voor duurzaam sparen kan men sinds 1960 terecht bij de ASN Bank, en sinds 1980 bij de Triodos Bank. Ook nu nog zijn de ASN Bank en de Triodos Bank de enige volledig 'ethische' banken in Nederland.

Groenfondsen

Deze fondsen vallen onder de fiscaal gunstige regeling ‘maatschappelijke beleggingen’. Groenfondsen steken geld in door de overheid goedgekeurde milieuprojecten, zoals in windmolenparken, biologische boerderijen of energiebesparende bedrijfspanden. Het rendement van beleggen in een Groenfonds is relatief laag, omdat leningen aan groene projecten alleen mogelijk zijn als ze tegen een lage rente worden verstrekt. Om dit te compenseren krijgt de belegger in een erkend Groenfonds van de overheid een belastingvoordeel.

N.B. de regering heeft het voornemen deze regeling af te schaffen, maar de wet is nog niet door de Eerste kamer behandeld. Even afwachten dus...

Groencertificaten

Naast de Groenfondsen zijn er ook de Groencertificaten, een aparte vorm van duurzaam sparen. Deze certificaten maken ook gebruik van de fiscale vrijstelling voor Groenfondsen. Geld dat wordt gespaard via deze certificaten, wordt uitsluitend geïnvesteerd in de door de overheid goedgekeurde groenprojecten. Het rendement op dergelijke projecten is niet bijzonder hoog, maar de rente die op de certificaten wordt ontvangen is belastingvrij.

Groene Bankbrieven

Daarnaast geeft een aantal banken ook Groene Bankbrieven uit. Een bankbrief is een spaarvorm die gedurende een aantal jaren een constant inkomen uit vermogen oplevert. Deze spaarvorm met een vaste looptijd en een vaste rente - een jaarlijkse uitkering, dus een regelmatig inkomen - kenmerkt zich door een minimuminleg (bijvoorbeeld 500 euro). In sommige gevallen is de bankbrief beursgenoteerd en bestaat de mogelijkheid van tussentijds verkopen via de effectenbeurs. Ook deze bankbrieven vallen onder de regeling ‘maatschappelijke beleggingen’.

Duurzame doelstellingen: Met het ingelegde spaargeld worden leningen verstrekt aan door de overheid goedgekeurde milieuprojecten.

Belegging van tegoeden: Minimaal zeventig procent van de ingelegde gelden dient belegd te worden in milieuvriendelijke projecten met een Groenverklaring, afgegeven door het ministerie van VROM. Projecten worden geselecteerd op basis van de criteria die door de overheid zijn opgesteld voor de fiscale Regeling Groen Beleggen

Goed Geld Gids

Om de persoonlijke, weloverwogen keuze van een duurzaam beleggingsproduct te vergemakkelijken heeft de Vereniging Beleggers Duurzame Ontwikkeling de Duurzaam Geld Gids ontwikkeld. Dit is een online instrument waar je geholpen wordt bij het maken van een keuze voor een duurzaam beleggingsproduct. Aan de hand van elf vragen verdeeld over vier categorieën kun je bepalen welke elementen jij van belang vindt. De Vereniging van Beleggers in Duurzame Ontwikkeling is gespecialiseerd in zaken rond duurzaam beleggen.