Kledinginzameling dient verschillende goede doelen

Wat gaat er naar de kledinginzameling?

Met textiel worden alle stoffen bedoeld die gebreid, gehaakt, geknoopt, geweven of gesponnen zijn. Dus alles van T-shirts, jeans en winterjassen tot tapijt en vloerbedekking van textiel. Ook schoeisel en delen van schoeisel vallen onder textiel. Het beleid voor textiel is er op gericht het bevorderen van preventie en afvalscheiding met het oog op hergebruik.

Er zijn twee soorten hergebruik: producthergebruik en materiaalhergebruik. In het eerste geval krijgt een kleidngstuk een tweede kans in de tweedehandssector of wordt weggeven aan mensen in nood. Bij materiaalhergebruik wordt het product voor iets anders gebruikt Zo wordt van niet-bruikbare kleding poetslappen gemaakt of bijvoorbeeld vulling voor matrassen.

Wie werkt aan kledinginzameling?

Inzamelpunten voor textiiel vindt u ondermeer bij: KICI, Humana, het Leger des Heils, Mensen in nood, Dorcas of van een andere charitatieve instelling. De opbrengst van de inzameling gaat naar goede doelen. KICI bijvoorbeeld draagt de opbrengsten vooral af aan Amnesty International, maar ook aan de Stichting Gered Gereedschap en het HIVOS.

Wat gebeurt er na kledinginzameling?

De inzamelbedrijven verkopen het textiel en schoeisel meestal aan speciale sorteerbedrijven. Die halen de nog goed draagbare kleding en schoenen eruit. Het wordt gesorteerd naar categorie (dames, heren en kinderkleding) en naar materiaalsoort (bijvoorbeeld wol of katoen) en uiteindelijk geëxporteerd naar vooral ontwikkelingslanden.

Onbruikbare kleding wordt ontdaan van onder andere haken en knopen en in rechthoekige lappen gesneden. Die worden als poetsdoeken gebruikt in een groot aantal bedrijven waaronder garages, machinefabrieken, drukkerijen, het leger en de spoorwegen. Een deel van het overige textiel wordt onder andere gebruikt voor de productie van dekens, vilt voor geluidsisolatie en garens voor vloerbedekking. Gemiddeld zo'n 8% van het ingezamelde textiel is onbruikbaar en wordt verbrand.

Wie is verantwoordelijk voor kledinginzameling?

Gemeenten zijn verplicht textiel van huishoudens apart in te zamelen. Ze mogen zelf bepalen hoe ze dat doen. Gemeenten kunnen textielbakken plaatsen, huis-aan-huisophalen of bijvoorbeeld de inzameling uitbesteden aan commerciële inzamelbedrijven, kringloopwinkels of charitatieve instellingen. Zo'n 80% van de gemeenten heeft de inzameling van textiel uitbesteed.

Websites waar u meer te weten komt over Kledinginzameling:

  • www.VAOP.nl
  • www.reshare.nl
  • www.kici.nl
  • www.vrom.nl
  • www.svki.nl
  • www.milieucentraal.nl/data/afval/afval_afvalwijzer.htm