Lucht-water warmtepomp kan tot 25% energie besparen

Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht die vervolgens kan worden gebruikt om ruimtes in huis en douchewater te verwarmen. Daarnaast kan een lucht-water warmtepomp in de zomer ‘omgekeerd’ worden gebruikt om het huis mee te koelen. Het grote voordeel van een lucht-water warmtepomp is dat hiervoor geen grondboring noodzakelijk is en daarmee vrijwel geschikt is voor iedere situatie. Een lucht-water warmtepomp kan ongeveer 25% besparing opleveren op de jaarlijkse verwarmingskosten. Een lucht-water warmtepomp heeft een gunstige invloed op het energielabel van de bestaande woning of de EPC van de nieuwbouw woning.

Het systeem is ideaal voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 °C opgewarmd te worden, waardoor een hogere COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Ook bij dit type is het rendement minder gunstig zodra het buiten vriest, maar nog steeds voldoende om de woning warm te krijgen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om met sommige lucht-water warmtepompen te koelen. Dit verhoogt het comfort in de woning.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit twee onderdelen. De binnenunit wordt geplaatst naast een gasketel en de buitenunit op een dak of tegen de gevel. Bouwkundige aanpassingen en een grondgekoppelde bron zijn niet nodig. De buitenunit onttrekt vervolgens de energie uit de buitenlucht. Dat kan zelfs tot temperaturen ver onder nul! De buitenunit is aan de  binnenunit gekoppeld waardoor de warmte aan het verwarmingssysteem of eventuele aan de voorraadboiler met warm tapwater wordt afgegeven. Dit is een ideaal systeem voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 °C opgewarmd te worden, waardoor een hogere COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur.

De kracht van een lucht-water warmtepomp is dat beide units dicht bij elkaar geplaatst kunnen worden wat zorgt voor weinig energieverlies en optimale samenwerking. Door de combinatie van warmtepomp en cv ketel wordt zo onder alle omstandigheden het hoogste rendement gehaald. Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, levert de cv ketel extra capaciteit. Bij lage temperaturen (wanneer het buiten bijvoorbeeld vriest) is het rendement van de warmtepomp minder goed dan dat van de gasketel en schakelt deze vervolgens uit.

Rendement

Door de sterk schommelende buitentemperatuur ligt het rendement van een lucht-water warmtepomp altijd lager dat een water-water warmtepomp. Uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance) kom je 1 tot 2 lager uit. Meer lezen over verschillende type warmtepompen

Warmtepomp gebruiken voor koelen huis

Het klimaat in Nederland verandert. De behoefte om in de zomer te kunnen koelen neemt daardoor toe. Met een beperkte hoeveelheid energie is een lucht-water warmtepomp in staat om de temperatuur in de woning via vloerverwarming of convectoren een aantal graden omlaag te brengen. Hiermee kun je het comfort in je huis verhogen zonder een energieslurpende airco aan te schaffen.

Subidiemogelijkheden

Momenteel is de subsidiepot voor alle typen warmtepompen op. Dit jaar wordt besloten of deze zal worden aangevuld. Ga naar subsidie warmtepomp

Rekenmethode terugverdientijd

Om een beeld te geven van de energiebesparing en terugverdientijd staat er op de site van Techneco een eenvoudige rekenmodule. Uit deze berekening komt ook een overzicht van het verwachte gas- en elektriciteitsverbruik na plaatsing, evenals de besparingen uitgedrukt in euro’s en in kilogrammen CO2.

 Ga naar rekenmodule Techneco

Vind adressen van bedrijven die warmtepompen kunnen installeren

Elga van Techneco
Split van Nibe

 

Warmtepomp voor warmte-koude-opslag in animatiefilmpje

Er is ook een warmtepomp die gebruik maakt van de opslag van koude en warmte in de bodem. Zie hiervoor een animatiefilmpje over de werking