Met hergebruikt papier spaar je het bos

Hergebruik van papier

Elke Nederlander gebruikt jaarlijks gemiddeld tweehonderd kilo papier. Dat is meer dan een halve kilo per dag. Bijna een kwart van alle afval bestaat uit papier en karton. 
Niet hout, maar oud papier is in Nederland de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Ons land behoort zonder meer tot de kampioenen in de wereld als het gaat om hergebruik van papier. Door hergebruik hoeven minder bomen te worden gekapt. En de kap van bossen is slecht voor de leefomgeving en het milieu. Hergebruik van papier is daarom zeer wenselijk.

De gemeente is verantwoordelijk voor papierinzameling en mag dat naar eigen inzicht organiseren. Ze kunnen papierbakken plaatsen, inleverpunten aanwijzen, of inzameling delegeren aan een sportclub of vereniging. Informeer dus bij jouw gemeente hoe de papierinzameling er is geregeld.

Wat hoort bij oud papier?

  • oude kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk, kartonnen dozen, kleine kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld thee, macaroni en waspoeder, golfkarton, oude (telefoon)boeken, computervellen en ander kantoorpapier, wc-rolletjes, enveloppen,  papieren zakken, eierdozen en cadeaupapier
  • niet bij het oud papier: papier of karton dat ijzer bevat zoals ordners. Dat geldt ook voor de kartonnen verpakkingen van zuivel en frisdrank. Die hebben een plastic laagje aan de binnenkant. Nat en/of vervuild papier en karton zoals keukenrol-, toilet-, en fotopapier, en behang moet in de vuilnisbak.

Praktische papiertips

  • gebruik al uw papier dubbelzijdig
  • gebruik enkelzijdig bedrukt oud papier als kladpapier
  • leg een stapel oud papier op uw bureau of in de papierbak van uw printer
  • gooi al het papierafval bij het oud papier, ook (venster)enveloppen. Het venster hoeft er niet uit. Nog beter is het om een envelop opnieuw te gebruiken door er een hergebruiketiket op te plakken
  • kies papier van een lager gewicht, dat bespaart papier
  • gebruik zoveel mogelijk uw e-mail, en print zo min mogelijk uit

Ongewenst reclamedrukwerk

Ongeadresseerd reclamedrukwerk kun je weren door een sticker op uw brievenbus te plakken. Een nee/nee sticker weert zowel ongeadresseerd reclamedrukwerk als de huis-aan-huis-bladen en wijkbladen. De nee/ja sticker geeft aan dat jij wèl huis-aan-huis- en wijkbladen wilt ontvangen, maar geen reclamedrukwerk. De stickers zijn ondermeer gratis af te halen bij het gemeentehuis. 
Geadresseerd reclamedrukwerk stop je door je aan te melden bij de Postfilter. Dit is een bestand van mensen die geen geadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Jouw gegevens blijven drie jaar in het bestand staan. De meeste adverteerders respecteren dit bestand.