Met natuurverf doe je jezelf en de natuur een plezier

Natuurverf op basis van natuurlijke grondstoffen

Natuurverf is op alle fronten een prima product. Het blik ziet er goed uit en de verf ruikt nog lekker ook. Lijnolie (van lijnzaad, het zaad van de vlasplant) en natuurlijke harsen zijn de hoofdbestanddelen van natuurverven. Er zijn ook natuurverven gemaakt van andere natuurlijke grondstoffen. Uula bijvoorbeeld is een verf op basis van graan. Andere verf is op basis van kalk- of melkcaseine, te vinden bij Aglaia en Auro. Aquamarijn verven zijn grotendeels op basis van lijnolie en een gedeelte op petrochemische basis.

Meer adressen met natuurverf op Allesduurzaam.nl

Gangbare en watergedragen verf beter vermijden

Op het etiket vind je informatie over de hoeveelheid vluchtige organische stoffen (VOS) die de verf bevat. VOS kunnen, naast milieuproblemen, behoorlijke gezondheidsproblemen geven. Als jij tijdens het schilderen teveel VOS inademt, kun jij last krijgen van duizeligheid en een dronken gevoel. Bij langdurige inademing kan het zenuwstelsel worden aangetast. Dit staat bekend als de schildersziekte.Daarom worden tegenwoordig veel verven gemaakt met water als oplosmiddel.De door de regering gestimuleerde watergedragen verven blijken diverse zeer schadelijke stoffen te bevatten die in de plaats zijn gekomen van inmiddels verboden vluchtige stoffen. Daarom is kiezen voor natuurverf een verstandiger keuze dan watergedragen verven.

Vermijd voor je eigen gezondheid daarom zeker het binnenshuis verwerken van synthetische verven op olie-basis. De Europese Unie heeft deze verwerking voor beroepsschilders inmiddels verboden. Wat binnenshuis schadelijk is, is het buitenshuis natuurlijk ook. De dampen van synthetische verven zijn weliswaar vluchtig en daarom in de buitenlucht snel verdwenen, maar bij de productie van deze middelen zijn ook al schadelijke afvalstoffen ontstaan.

Goed omgaan met (natuur)verf

De verwerking van verf vraagt de nodige zorgvuldigheid. Volg nauwgezet de instructies op de verpakking, zodat u niet te veel verf verbruikt. Bereken van tevoren hoeveel verf u nodig heeft, dat scheelt in de aanschaf en u hoeft geen restjes weg te gooien. Vermijd ook het onzorgvuldig gebruik van kwasten, waardoor deze maar kort meegaan. Als u watergedragen verf verwerkt, spoel uw kwast dan niet onder de lopende kraan uit! Het afval is gewoon chemisch afval, zolang u de verfresten niet geheel hebt laten opdrogen. Pas dan kunnen ze in de vuilnisbak. Vloeibare verfresten moeten naar het chemodepot in uw gemeente.