Meubels en gezondheid

Je meubels en je gezondheid

Niet alleen kasten, maar ook ander interieur zoals lambriseringen, trappen, deuren en vloeren bevatten plaatmateriaal en stoten dus formaldehyde uit. Zo kan de concentratie in huis oplopen. Formaldehyde is in hoge concentratie schadelijk voor de gezondheid.

Ventileer met name in de eerste maanden na aanschaf of aanbrenging van nieuwe producten goed, en hou in de gaten dat er niet teveel plaatmateriaal in huis gebruikt wordt.

Schaf je meubels aan bij een winkel die je op Allesduurzaam kunt vinden. Zij kunnen je alles vertellen over keurmerken, natuurlijke materialen en gezondheidsaspecten

Inrichten van de kinderkamer

Wees je vooral bewust van dit risico bij de inrichting van een babykamer. Zet de spullen tijdig neer, zodat de gifitge stoffen al minder aanwezig zijn als het kindje geboren is. Of kies voor tweedehands meubels voor je kinderen! Een natuurverf erop en ze zijn weer als nieuw

Stof is een echte ziekmaker

De één heeft er meer last van dan de ander: Stof! In stof leeft huismijt, dus je huis stofvrij houden is beter voor je gezondheid. Hoe minder meubels er in een kamer staan, hoe minder snel stof zich ophoopt. Je kunt stofnesten voorkomen door te kiezen voor gladde zitmeubels en kasten met deurtjes. Ook de hoogte van kasten speelt mee. Kies voor kasten die doorlopen tot het plafond, of kasten die juist laag zijn zodat je ze makkelijk kunt afnemen.

Het nadeel van brandvertragers

Veel meubels worden behandeld met broomhoudende brandvertragers, zodat ze minder snel vlam vatten. Nadeel van deze stoffen is dat bepaalde varianten kankerverwekkend zijn. De broomhoudende brandvertragers zijn al grotendeels vervangen door andere, minder bezwaarlijke, verbindingen.

Waar zitten de weekmakers

Weekmakers komen voor in producten als verf, inkt en lijm. Ze zitten dus ook in bekledingen van meubels. De blootstelling aan weekmakers in meubelen is erg laag.

Meer weten? Kijk ook op Milieu Centraal