Minder water, zelfde doucheresultaat

Veel water en energie kan worden bespaard door het gebruik van waterbesparende voorzieningen in keuken en badkamer. Als oude kranen, douchekop en stortbak worden vervangen door moderne watersparende varianten, dan kan het gemiddelde waterverbruik per persoon per dag dalen van gemiddeld 126 liter naar minder dan 90 liter . Dat is een besparing van 30 %.

Waterbesparende producten op Allesduurzaam.nl

Tips om water te besparen:

  • Als een kraan 10 druppels per minuut lekt, is dat 1100 liter water per jaar. Het is dus verstandig lekkende kranen snel te repareren.
  • Een waterbesparende douchekop laat minder water door dan een normale douchekop. Een spaardouche bespaart per minuut douchen tot 4,5 liter warm water. U bespaart hiermee zowel water als gas. Het douchecomfort is hetzelfde als bij een gangbare douchekop.
  • Eéngreeps mengkranen kunnen bij goed gebruik water en energie besparen omdat ze eerder water van de juiste temperatuur geven.
  • Een thermostaatkraan bespaart (warm) water bij het mengen omdat het water sneller de juiste temperatuur heeft.
  • Een 'doorstroombegrenzer' zorgt ervoor dat er minder water per minuut uit de kraan komt, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Een 'schuimstraalmondstuk' voegt lucht toe aan de waterstraal, zodat de straal voller lijkt. 
  • De meeste nieuwe stortbakken hebben standaard een spoelonderbreking waarmee u zelf kunt bepalen hoeveel water er door de WC stroomt. Hiermee kunt u gemiddeld een kwart aan drinkwater besparen. Voor een gezin van 4 personen is dat al gauw zo’n 13.000 liter per jaar. Ook hebben de nieuwe stortbakken een kleinere inhoud: geen 9 maar 6 liter.
  • Er zijn ook speciale toiletten met een stroomvergrotend reservoir op de markt. Zij gebruiken 4 liter voor de grote boodschap en slechts 2,5 liter voor de kleine.
  • Mensen die graag lang in bad liggen, kunnen overwegen om het bad te isoleren, zodat het water langer warm blijft. Het bad kan bijvoorbeeld worden geïsoleerd met glaswol, steenwol of thermokussens. Ook koelt een kunststofbad minder snel af dan een geëmailleerd, metalen bad.

Bron: Milieu Centraal

KIWA Keurmerk

KIWA Keurmerk Laag Verbruik Dit keurmerk voor toiletten, douchekoppen, doorstroombegrenzers, schuimstraalmondstukken en kranen is meestal aangebracht op de verpakking. Apparatuur met dit keurmerk voldoet aan de kwaliteitseisen van het keuringsinstituut KIWA en geeft bovendien de zekerheid dat het product voldoet aan eisen ten aanzien van een laag waterverbruik.

Warmtewisselaar

Met een warmtewisselaar is het mogelijk om warmte terug te winnen uit het warme afvoerwater van de douche. Bij het douchen wordt gemiddeld 60 liter water van 38 tot 40 Celsius gebruikt. Dit warme water wordt direct afgevoerd naar de riolering. Door het afvalwater door de douchepijp - warmtewisselaar te laten stromen, kan deze warmte worden overgedragen aan het water dat naar de ketel gaat om opgewarmd te worden. Dit levert per douchebeurt een besparing op van 50-65% op gasverbruik. Voor een gezin van 4 personen is dat zo’n 200m3 gas per jaar. Interessant omdat de gasprijzen zullen blijven stijgen.

Links

- www.milieucentraal.nl
- www.technea.nl