Natuurvriendelijke plekjes om te spelen

Een duurzame speeltuin; waar moet je dan aan denken? 

  • Duurzaam materiaal
  • Contact met de natuur
  • Spelenderwijs leren
  • Biologisch eten en drinken

Spelen in de natuur? Adressen op Allesduurzaam.nl

Contact met de Natuur Veel natuurspeeltuinen gebruiken geen speelobjecten, maar basale zaken zoals zand, water, boomstammen en groen. Als ze wel speelobjecten gebruiken dan zijn ze van natuurlijk materiaal. In veel gevallen gebruikt men duurzaam hout. Het materiaal en de opbouw van de speeltuin stimuleert de creativiteit van kinderen en brengt ze in contact met de natuur. Bij sommige speeltuinen hadden kinderen een belangrijk aandeel bij het ontwerp en de aanleg.

Vrij spelen Waar kunnen kinderen in de stad nog lekker buiten spelen in de natuur? Met zand en water kliederen, in bomen klimmen, bruggen bouwen en kikkers en padden bekijken. En vooral lekker vies worden. Een droom voor kinderen, spelen net zoals hun ouders vroeger. De natuurspeeltuin is een plek waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur. Een groene speeloase die de verbeeldingskracht prikkelen.

  • Avonturen In een natuurspeeltuin kun je op een veilige manier avonturen beleven. Kinderen kunnen er op een speelse manier de natuur verkennen. Er zijn spannende plekken in de wildernis waar kinderen zich even Hiawatha, Mowgli of Tarzan kunnen wanen. Voor behendige kinderen is er een route die je kunt lopen zonder dat je de grond raakt. Er is een touwbrug, je loopt over boomstammen, plateautjes en langs het water. Of kinderen kunnen van plaat naar plaat varen met hun zelfgemaakte vlot, of via boomstammen naar de overkant. Of wat dacht je van een huttenbouweiland, een vuurfeesteiland en een waterspeeleiland? Ook activiteiten als het maken van toverstokken en kleibaksels, leem stampen en jutten langs de rivier zijn avontuurlijk.
  • Natuur In sommige natuurspeeltuinen is het ook mogelijk om aan allerlei activiteiten deel te nemen op het gebied van milieu- en natuureducatie. En vaak zijn er ook dieren. Er is zelfs een speeltuin waar je elk jaargetijde terecht kan voor een seizoensfeest. Zo verwelkomen ze de natuur bij nieuwe jaargetijden.
  • Speelbossen Kruipdoor-sluipdoor-gangen, tokkelbaan, hutten bouwen en takken sjouwen, het kan allemaal in de speelbossen van Staatsbosbeheer. Spelenderwijs kunnen kinderen de geheimen van de natuur leren kennen. Omgevallen bomen, gangen en veel, heel veel water. Kinderen kunnen hier ongedwongen hun gang gaan, lekker spelen zonder de natuur te beschadigen.
  • Mysterieus Een bron die ontspringt uit een grotachtige spelonk. Stromend in allerlei vormen, stroomt het water in een vijvertje. Het klinkt als een sprookjesland, een plek waar kinderen worden geprikkeld hun omgeving met andere ogen te zien. Hutten bouwen van wilgentenen, stro en gras, of van klei en baksteen. In zelfgemaakte leemovens broodjes bakken. Met baksteen en hout een prachtige natuurmuur maken, met gaten en kieren waar allerlei planten en diertjes in kunnen leven. Als je het verzint, is het mogelijk.

Een natuurspeeltuin, de eerste stap voor toekomstige biologen, onderzoekers, bouwers en kunstenaars.

Auteur: Jolanda Pikkaart www.natuurkind.nl