Over granen, peulen en lupine, leveranciers van gezond eten

Herontdekte granen leveren gezond eten

Spelt is een oud tarweras met een opvallend lange en slanke aar. Spelt levert een eiwitrijk meel (tussen de 12 en 15%) met een hoog glutengehalte dat een prima bijdrage is aan gezond eten. Er is dan ook goed brood mee te bakken dat een hartige, nootachtige, smaak heeft. Met speltmeel valt ook lekker gebak te maken. Spelt is als kookgraan te gebruiken. In steeds meer plekken in Oost Nederland wordt weer spelt verbouwd, o.a. op de akker van Boerderij de Stegge in Winterswijk. Quinoa en amaranth zijn de wondergranen van Inca’s en Azteken. De Spanjaarden verboden in de 16de eeuw de verbouw en het gebruik van deze granen in Latijns Amerika o.a. vanwege de enorme voedingswaarde en de daarmee gepaarde kracht voor de lokale bevolking. Ten slotte: lupine blijkt een prima eiwitleverancier te zijn. Lupine groeit goed op schrale grond, in een droog klimaat en heeft weinig mest nodig. Het is een ideaal wisselgewas, omdat het stikstof in de grond brengt. Lees het onderzoek van Louis Prins voor het Louis Bolk Instituut over lupine.

Peulvruchten goedkoop en gezond eten voor fijnproevers

Gedroogde peulvruchten Ze lijken een beetje ouderwets, wie kookt er nu nog groene erwten, linzen of kikkererwten? De buitenlandse invloeden, zoals de Marokkaanse keuken geven echter een impuls en in hun supermarkten zijn peulvruchten vaak in overdaad aanwezig: bruine en witte bonen, erwten, kapucijners, kievitbonen, nierbonen, limabonen, etc. De bonenfamilie verdient het om in ere hersteld te worden! Denk daarbij vooral aan seizoenspeulvruchten, die vers van eigen bodem heerlijk smaken en minder energie vragen in de teelt:

  • Tuinbonen (juni-augustus)
  • Snijbonen (augustus- september)
  • Verse doperwten (juni-juli)
  • Peultjes (mei-juni)
  • Kapucijners (juli-augustus)

Peulvruchten leveren de voedingsstoffen van aardappelen en vlees tegelijk. Ze bevatten eiwitten, zetmeel (koolhydraten), B-vitamines, mineralen (ijzer) en veel voedingsvezels. Peulvruchten kunnen prima dienst doen als vleesvervangers.

Adressen Granen en Peulvruchten op Allesduurzaam.nl

Granen en peulvruchten en goed(kop)e gezond eten-combinatie

Het in een maaltijd combineren van granen zoals haver, tarwe, bulgur, spelt en de zetmeelproducten macaroni, spaghetti enerzijds met peulvruchten als bruine bonen, linzen, adukibonen, kikkerwerwten en kapucijners anderzijds zorgt voor een effectieve opname van de eiwitten en mineralen in het lichaam. Het is ook nog eens goed voor uw portemonnee, want deze combinatie kost u veel minder dan vlees, kaas of vleesvervangers uit de koeling in de winkel. Gezond eten kan dus simpel, natuurlijk en geodkoop! De optimale verhouding tussen graan en peulvruchten is 1 deel peulvruchten op 2 delen graan, bijvoorbeeld per persoon 25 gram kikkererwten (ongeweekt) op 50 gram bulgur. Turkse humus, gemaakt van kikkerwerwten, kun je prima smeren op een pannekoek van tarwemeel. 

Weinig gezond eten uit chemische landbouw

In de gangbare rijstteelt worden veel chemische middelen gebruikt. De hoeveelheden die gebruikt worden variëren sterk van land tot land. De rijstteelt in z'n totaliteit is goed voor 11% van het totale wereldverbruik aan herbiciden (tegen onkruid), 17% van de insecticiden (tegen insecten) en 16% van de fungiciden (tegen schimmels). Omdat de beschikbare oppervlakte voor rijstteelt bijna niet meer kan worden uitgebreid zoekt de gangbare landbouw zijn heil vooral in rijstveredeling via gentechnologie. De onderzoeken spitsen zich vooral toe op het ontwikkelen van rijstvariëteiten met een hogere opbrengst en op het inbouwen van weerstand tegen plagen en ongunstige teeltomstandigheden. De supergewassen putten met hun hoge opbrengsten echter de bodem te snel uit en worden makkelijker aangetast door allerhande plagen: insecten blijken zich bijvoorbeeld snel aan te passen aan het ingebouwde gif. Gedurende een paar jaar is er een hogere opbrengst, maar daarna is de grond uitgeput, dood en is er steeds meer kunstmest plus bestrijdingsmiddel nodig om dezelfde opbrengst te halen...