Second Hand Design

Niet weggooien, maar hergebruiken

Gezien de grote hoeveelheden afval en afgedankte producten kunnen we vaak nog niet spreken van een kringloop in ons consumptiegedrag. Na productie volgt gebruik en daarna vernietiging.Dat is jammer want veel producten zijn herbruikbaar of bevatten herbruikbare elementen.

De kringloopbranche vormt de schakel tussen gebruik en hergebruik, tussen afdanken en opnieuw aanschaffen. Daarmee ontstaat een gesloten kring: productie, gebruik, afdanken, kringloopbedrijf, gebruik, afdanken, etc.

Uw eigen unieke stijl

Door uw eigen spullen te combineren met gebruikte spulletjes, die te vinden zijn bij kringloopwinkels, creëert u uw eigen sfeer. Verf een oud kastje in uw lievelingskleur of bekleed een klassieke stoel met een nieuwe moderne stof. Met wat kleine ingrepen krijgen oude spullen en uw huis een compleet nieuw gezicht.

Het leuke van hergebruik is dat uw nieuwe aanwinst vaak een uniek exemplaar is. Niemand anders kan die leuke blikvanger kopen. Brocante, retro-spullen, verzamelitems, heel wat mensen zijn er gek op. ‘Vintage' kleding is zelfs een trend voor de modebewuste consument.

Even bellen

Als u spullen hebt die u weg wilt doen, denk dan aan de kringloopwinkel in uw gemeente. Eén telefoontje en uw spullen worden gratis opgehaald. Lekker makkelijk en een geweldige bijdrage aan het milieu.

Wat verzamelt en verkoopt de kringloopwinkel?

  • Boeken
  • Platen, cd’s en video’s
  • Kleingoed, zoals servies, bloempotten, snuisterijen
  • Meubels, zoals bankstellen, kasten, eethoeken, stoelen
  • Bedden, matrassen, lattenbodems, slaapbankjes, opklapbedden
  • Kleding, schoenen, gordijnen, kussens, schoenen
  • Witgoed, zoals wasmachines, drogers, gasfornuizen, centrifuges, kookplaten, stofzuigers
  • Bruingoed: Televisie, video’s, stereo’s, lampen
  • Gereedschap, (brom)fietsen, onderdelen

Maatschappelijke ontwikkeling

In de jaren ´80 vielen twee maatschappelijke ontwikkelingen samen. Er was sprake van een groeiend milieubewustzijn en toenemende aandacht voor het werkloosheidprobleem. Een reactie daarop was de oprichting van kringloopbedrijven.

Kringloopbedrijven hebben twee hoofddoelstellingen:

• Een duurzame bijdrage leveren aan een schoon milieuKringloopbedrijven selecteren afgedankte producten, repareren ze en bieden ze opnieuw. De kringloopbedrijven werken daarbij nauw samen met de gemeenten. Het mes snijdt aan twee kanten: de afvalberg neemt af en de producten voorzien opnieuw in een behoefte.

• Minder kansrijken een functie aanbieden op de arbeidsmarktDe kringloopbedrijven bieden minder kansrijken op de arbeidsmarkt een functie aan. Het beleid en de organisatie is erop gericht mensen een goede werkplek te bieden. Met de ervaring die mensen zo opdoen vergroot de kans dat ze een plek kunnen verwerven elders op de arbeidsmarkt.

Bron: Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland