De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Textiel: Duurzaam is niet stoffig

Je denkt er niet zo snel aan, maar de stoffen die we gebruiken, kleren, gordijnen, beddengoed, zijn over het algemeen gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Hoe verloopt dat proces en in welke mate belast die productie ons milieu?

LINNEN

Linnen wordt gemaakt uit de vezels van de vlasplant. Het heeft een goed vochtopnemend en vochtdoorlatend vermogen. Het grote voordeel van de teelt van vlas is dat dit in vergelijking tot andere gewassen veel milieuvriendelijker is. Er zijn weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig.
Biologisch linnen, dat ook milieuvriendelijk bewerkt is, is echter nog nauwelijks te vinden. Maar als u in de winkel moet kiezen tussen gangbaar katoen of gangbaar linnen is, op basis van het milieuvoordeel tijdens de teelt, linnen een goede keus.

KATOEN

Katoen is misschien wel het oudste materiaal dat tot kleding wordt verwerkt, al duizenden jaren is katoen populair. Ook nu is de katoenproductie favoriet. Het leent zich uitstekend voor toepassing van nieuwe technologieën als plantenveredeling, monoteelt, kunstmest, chemische pesticiden en genetische manipulatie. Zo kan katoen steeds grootschaliger worden verbouwd en kan kleding goedkoper worden geproduceerd.

Dit heeft grote nadelen voor het milieu. Zo’n twintig procent van het wereldwijde gebruik van pesticiden komt voor rekening van de katoenteelt. Doordat de productie een zaak van grote multinationals is geworden, dreigen inheemse katoenvariëteiten verloren te gaan en raken kleine boeren financieel in de problemen.

Er wordt gewerkt aan verandering door de introductie van biologisch geteeld en bewerkt katoen. Maar de totale productie van biologische katoen bedraagt momenteel nog niet eens 1% van de wereldkatoenproductie.

ZIJDE

Zijde is een dierlijk product: een natuurlijke eiwitsubstantie, die wordt afgescheiden door de zijderups, stolt bij contact met de lucht. De rups spint een cocon om daarin zich te ontwikkelen tot vlinder. Bij de productie van zijde wordt een gekweekte rups voortijdig gedood, zodat de mens de cocon onmiddelijk kan afwikkelen en de draad kan gebruiken.
Bij wilde zijde daarentegen worden de cocons van uitgevlogen vlinders gebruikt als grondstof. Dit is de meest milieu- én diervriendelijke zijde.
Chemisch gezien lijkt zijde sterk op wol, zijdedraad is echter veel fijner en gladder en is zeer prettig in gebruik.

WOL

Wol is een dierlijke vezel, hoofdzakelijk afkomstig van schapen, maar ook het haar van andere dieren, zoals geiten, lama’s, kamelen, paarden, hazen en angorakonijnen, kan worden verwerkt tot textiel. Biologische wol voor kleding is al te krijgen, vooral voor baby’s en kleine kinderen. De dieren worden in dit geval op biologische wijze verzorgd.

HENNEP

Kleding van hennep is sterk, vochtregulerend, zachter dan katoen en minder kreukgevoelig dan linnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het tot in de 20e eeuw wereldwijd voor allerlei toepassingen een ongekende bekendheid genoot. In de jaren 30 kwam aan de hennepteelt een abrupt einde, vanwege de verslavende eigenschappen van de plant In die zelfde tijd kwam de kunstmatige vezel nylon op de markt. Hennep werd zodoende verdrongen door synthetische vezels.

Op dit moment is hennep bezig aan een comeback. Dat is ook niet verwonderlijk met zoveel voordelen.. De hennepvezel is enorm sterk, een broek van hennep gaat zeker vijf keer zo lang mee als een katoenen broek. Hennep is de snelst groeiende eenjarige plant ter wereld. Door het dikke bladerdek, dat zich in korte tijd vormt, krijgen schimmels en onkruiden geen kans. Bestrijdingsmiddelen zijn daarom niet nodig. De plant groeit bovendien gemakkelijk zonder kunstmest en put de grond nauwelijks uit.

FLEECE

Eén soort fleece heeft een milieulabel. Dure sportmerken als Polartec en Patagonia maken fleecetruien van een vezel die gefabriceerd wordt uit gebruikte plastic limonadeflessen. Bron: www.goedewaar.nl

Keurmerken voor natuur- en milieuvriendelijkheid

  • EKO: op producten van biologische katoen
  • Demeter :op producten die voldoen aan de richtlijnen, plus iets extra’s, zoals rekening houden met de natuurlijke leefomgeving van dieren of de natuurlijke kringloop
  • Ökotex: op kleding die is getest op de aanwezigheid van schadelijke residuen. De gebruikte chemicaliën zijn er zoveel mogelijk uitgespoeld, maar dat wil niet zeggen dat de productiewijze ook milieuvriendelijk is
  • Max Havelaar: op kleding uit de fair trade hoek
  • Europees Ecolabel: voor textiel een Europees keurmerk waarmee milieuvriendelijk werkende producenten van textiel en kleding zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Wanneer een onafhankelijke controle aantoont dat de producten voldoen aan de criteria, mag het logo van het Europees Ecolabel gevoerd worden. www.europeesecolabel.nl

Voor wie meer wil weten

Campagne: De Schone Kleren Kampagne richt zich op verbetering van de arbeidssituatie in de kleding en sportschoenenindustrie wereldwijd en het verhogen van bewustwording over arbeidsrechten en milieu. www.schonekleren.nl

Links

Onze selectie

Allbäck

Allbäck 100% natuurlijke verf oplosmiddelvrij & nooit meer bladders... Lees verder

Gerelateerde adressen

Ecological Textiles

Ecological Textiles is groothandel en producent van textiel, garens en ruwe vezels van biologische katoen, hennep, linnen, zijde en wol. Als innovator op het gebied van ecologische textiel hebben...

Yumeko

Slapend de wereld veranderen met Yumeko. Yumeko is het groene alternatief als het gaat om lekker slapen. De groene keuze in kussens, dekbedden en beddengoed. We gebruiken alleen de mooiste en...

Textielfabrique

Textielfabrique levert mooie duurzame stoffen en materialen van hoge kwaliteit voor een redelijke prijs. Textielfabrique is een initiatief van Maaike Gottschal, ontwerper, producent en docent in...

Pure Coverz

Pure Coverz verkoopt beddengoed, tafellinnen en stoffen van biologisch katoen.

Sifonofoor Centrum Voor De Ambachten

Sifonofoor Centrum Voor De Ambachten is een ambachtswinkel. U kunt ook zelf ambachten leren in de workshops die het hele jaar door gegeven worden.

Tips Kleding & Verzorging

Blog Missbio

Blog Missbio

Missbio blogt regelmatig op Allesduurzaam over biologische cosmetica en verzorging.
lees hier haar laatste bijdrage

Was aan de lijn

Was aan de lijn

Een wasdroger kost jaarlijks 90 euro aan elektriciteit. Redenen om de was lekker buiten te laten wapperen
Lees verder

Blog Claudia Hulshof

Blog Claudia Hulshof

Stijladviseur Claudia Hulshof blogt maandelijks over duurzame mode
Volg haar Blog

Duurzame en eerlijke mode

Duurzame en eerlijke mode

Dé duurzame kledingmerken voor een trendy en verantwoorde outfit
Lees verder

(H)eerlijke lichaamsverzorging

(H)eerlijke lichaamsverzorging

Voor jou geselecteerd: de mooiste webshops voor duurzame verzorgingsproducten
Overzicht webshops

Club Green levert experts over kleding en mode

Club Green levert experts over kleding en mode

Op ClubGreen.nl geven experts antwoord op jouw vragen over eerlijke kelding, mode & verantwoorde beauty.
Bezoek de website

Eerlijke kleding

Eerlijke kleding

Online Mode met Meerwaarde: Milieuvriendelijk en Fair Trade
Direct naar de webshops

Natuurcosmetica: dubbel mooi!

Natuurcosmetica: dubbel mooi!

Verwen u zelf met cosmeticaproducten op natuurlijke basis, aangenaam en gezond...
Merken en meer

Meer informatie

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: