Textiel: Duurzaam is niet stoffig

LINNEN

Linnen wordt gemaakt uit de vezels van de vlasplant. Het heeft een goed vochtopnemend en vochtdoorlatend vermogen. Het grote voordeel van de teelt van vlas is dat dit in vergelijking tot andere gewassen veel milieuvriendelijker is. Er zijn weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig.
Biologisch linnen, dat ook milieuvriendelijk bewerkt is, is echter nog nauwelijks te vinden. Maar als u in de winkel moet kiezen tussen gangbaar katoen of gangbaar linnen is, op basis van het milieuvoordeel tijdens de teelt, linnen een goede keus.

KATOEN

Katoen is misschien wel het oudste materiaal dat tot kleding wordt verwerkt, al duizenden jaren is katoen populair. Ook nu is de katoenproductie favoriet. Het leent zich uitstekend voor toepassing van nieuwe technologieën als plantenveredeling, monoteelt, kunstmest, chemische pesticiden en genetische manipulatie. Zo kan katoen steeds grootschaliger worden verbouwd en kan kleding goedkoper worden geproduceerd.

Dit heeft grote nadelen voor het milieu. Zo’n twintig procent van het wereldwijde gebruik van pesticiden komt voor rekening van de katoenteelt. Doordat de productie een zaak van grote multinationals is geworden, dreigen inheemse katoenvariëteiten verloren te gaan en raken kleine boeren financieel in de problemen.

Er wordt gewerkt aan verandering door de introductie van biologisch geteeld en bewerkt katoen. Maar de totale productie van biologische katoen bedraagt momenteel nog niet eens 1% van de wereldkatoenproductie.

ZIJDE

Zijde is een dierlijk product: een natuurlijke eiwitsubstantie, die wordt afgescheiden door de zijderups, stolt bij contact met de lucht. De rups spint een cocon om daarin zich te ontwikkelen tot vlinder. Bij de productie van zijde wordt een gekweekte rups voortijdig gedood, zodat de mens de cocon onmiddelijk kan afwikkelen en de draad kan gebruiken.
Bij wilde zijde daarentegen worden de cocons van uitgevlogen vlinders gebruikt als grondstof. Dit is de meest milieu- én diervriendelijke zijde.
Chemisch gezien lijkt zijde sterk op wol, zijdedraad is echter veel fijner en gladder en is zeer prettig in gebruik.

WOL

Wol is een dierlijke vezel, hoofdzakelijk afkomstig van schapen, maar ook het haar van andere dieren, zoals geiten, lama’s, kamelen, paarden, hazen en angorakonijnen, kan worden verwerkt tot textiel. Biologische wol voor kleding is al te krijgen, vooral voor baby’s en kleine kinderen. De dieren worden in dit geval op biologische wijze verzorgd.

HENNEP

Kleding van hennep is sterk, vochtregulerend, zachter dan katoen en minder kreukgevoelig dan linnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het tot in de 20e eeuw wereldwijd voor allerlei toepassingen een ongekende bekendheid genoot. In de jaren 30 kwam aan de hennepteelt een abrupt einde, vanwege de verslavende eigenschappen van de plant In die zelfde tijd kwam de kunstmatige vezel nylon op de markt. Hennep werd zodoende verdrongen door synthetische vezels.

Op dit moment is hennep bezig aan een comeback. Dat is ook niet verwonderlijk met zoveel voordelen.. De hennepvezel is enorm sterk, een broek van hennep gaat zeker vijf keer zo lang mee als een katoenen broek. Hennep is de snelst groeiende eenjarige plant ter wereld. Door het dikke bladerdek, dat zich in korte tijd vormt, krijgen schimmels en onkruiden geen kans. Bestrijdingsmiddelen zijn daarom niet nodig. De plant groeit bovendien gemakkelijk zonder kunstmest en put de grond nauwelijks uit.

FLEECE

Eén soort fleece heeft een milieulabel. Dure sportmerken als Polartec en Patagonia maken fleecetruien van een vezel die gefabriceerd wordt uit gebruikte plastic limonadeflessen. Bron: www.goedewaar.nl

Keurmerken voor natuur- en milieuvriendelijkheid

  • EKO: op producten van biologische katoen
  • Demeter :op producten die voldoen aan de richtlijnen, plus iets extra’s, zoals rekening houden met de natuurlijke leefomgeving van dieren of de natuurlijke kringloop
  • Ökotex: op kleding die is getest op de aanwezigheid van schadelijke residuen. De gebruikte chemicaliën zijn er zoveel mogelijk uitgespoeld, maar dat wil niet zeggen dat de productiewijze ook milieuvriendelijk is
  • Max Havelaar: op kleding uit de fair trade hoek
  • Europees Ecolabel: voor textiel een Europees keurmerk waarmee milieuvriendelijk werkende producenten van textiel en kleding zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Wanneer een onafhankelijke controle aantoont dat de producten voldoen aan de criteria, mag het logo van het Europees Ecolabel gevoerd worden. www.europeesecolabel.nl

Voor wie meer wil weten

Campagne: De Schone Kleren Kampagne richt zich op verbetering van de arbeidssituatie in de kleding en sportschoenenindustrie wereldwijd en het verhogen van bewustwording over arbeidsrechten en milieu. www.schonekleren.nl

Links

  • www.goedewaar.nl
  • www.biologischkatoen.nl
  • www.goedewaar.nl