Tips voor slim winkelen en eten

De wet verplicht supermarkten producten na een bepaalde datum niet meer te verkopen. Terwijl de producten nog goed zijn worden ze direct vernietigd. Een goed beeld hiervan krijg je in de documentaire Taste the Waste van Valentin Thurn. 

Wil je weten hoe jij het doet met betrekking tot afval? Doe de weggooitest.
Om de afvalberg minder hard te laten groeien, kun je zelf ook dingen doen:

  • Vermijd zoveel mogelijk de supermarkt en doe je boodschappen bij speciaalzaken, als biologische supermarkten, groenteboer, slager, bakker, etc.
  • Vraag aan de verkoper waar je producten vandaan komen, wanneer en hoe ze bereid zijn. Kies zoveel mogelijk voor lokale producten en producten uit het seizoen.
  • Maak een boodschappenlijstje en koop alleen dat wat je echt nodig hebt.
  • Kijk hoe het product verpakt is. Teveel verpakking is vaak niet nodig en slecht voor het milieu. Theezakjes zijn onnodig dubbel verpakt. Het theezakje zit in een papieren zakje in een doosje. Dit doosje is omhuld met cellofaan. Koop daarom verse thee die je klaarmaakt in een thee-ei.
  • Neem zelf een boodschappentas mee in plaats de plastic zak van de supermarkt. Er zijn voldoende huishoudens waar kasten vol liggen met plastic tassen die ze nooit gebruiken.
  • Als je zelf groenten pakt, doe deze dan zoveel mogelijk in papieren zakken en niet alles apart. Je kunt de bonnetjes van de verschillende groenten op één zak plakken en de groenten samen verpakken. Of neem ook hier een eigen tas mee en stop alles daar los in.
  • Meer weten over wat de productie van voeding kost? Lees verder

Koken met restjes

Een andere oplossing is zo min mogelijk eten weggooien. Dat begint met beter inschatten hoeveel je eet, zodat je nooit iets overhoudt. Houd je toch eten over? Maak dan bij de lunch iets met de restjes.

Met overgebleven groenten maak je soufflés en omeletten. Je mixt de groenten met eieren en bakt het in de pan of zet het in de oven. Of je maakt er soep van, warm de groenten in water op, kook het kort en pureer het, voeg eventueel extra kruiden toe en je hebt een heerlijke soep. Dit kan ook met eenpansgerechten met bijvoorbeeld linzen of erwten. Dit kun je heel gemakkelijk zachter maken door het opnieuw te koken. Wel voldoende water toevoegen.

Overgebleven pasta’s of eenpansgerechten kun je met kaas erover ook heel gemakkelijk in de oven zetten en je hebt een lekkere ovenschotel. Gekookte pasta of rijst kun je gebruiken als basis voor salades en van (witte) rijst maak je rijstpudding maken. Op internet zijn heel veel recepten te vinden, dus je vindt overal wel een oplossing voor.

Houd er wel rekening mee dat de voedingswaarde en vitamines afnemen als je een gerecht opnieuw opwarmt. Bij een restjesmaaltijd is het belangrijk ook voldoende verse groente toe te voegen of zorgen dat je gedurende de dag voldoende groente en fruit eet. Restjes zijn bijvoorbeeld een goed lunchgerecht, ‘s avonds zet je een verse maaltijd op tafel en ‘s middags eet je eens iets anders dan brood!

Meer over Irene van Gent

Ik houd van eerlijk eten. Dit betekent dat ik kijk naar waar producten vandaan komen, of ze uit het seizoen komen en op welke wijze geteeld. Ik kook altijd zonder pakjes, omdat ik houd van de echte smaak van eten. Dit is goed voor lichaam en geest, je voelt je goed, fit en schoon, van binnen en buiten.

Op http://allesovereten.com/ vind je recepten, leuke winkels en restaurants en verhalen over hoe ons eten geproduceerd wordt.