Tuinen waar je wat van opsteekt

Er bestaan verschillende sier- en kruidentuinen die opengesteld zijn voor publiek en die je al dan niet op afspraak kunt bezoeken. Vaak worden er evenementen, rondleidingen of cursWussen georganiseerd, waaraan je tegen betaling van een geringe bijdrage kunt deelnemen. Aarde-Werk de Stegge in de Achterhoek heeft haar informatie bijvoorbeeld expliciet gericht op duurzaamheid. Je kunt hier informatie krijgen over het telen, oogsten en verwerken van planten, je leert over permacultuur, ontdekt vergeten groenten en streekproducten en je ziet een duurzaam kringloopsysteem t.a.v. voedsel, water en energie in de praktijk functioneren.

Je kunt door tuinen te bezoeken van alles leren: het kweken van paddestoelen, persoonlijke verzorgingsproducten maken, ornamenten creëren en het transformeren van natuurlijke materialen tot sieraad.Je vindt antwoord op vragen zoals: Hoe maak je de tuin aantrekkelijker voor plant, dier en mens? Hoe creëer en onderhoud je een siertuin met een hogere natuurwaarde?

Bijzondere tuinen

De Hortus Botanicus Leiden is wereldberoemd. In de kassen en tuin zijn planten uit de hele wereld te zien, vooral uit Azië. Oude bomen, orchideeen en kuipplanten. Je kunt er met kinderen rondneuzen o.a. in de Hortuswinkel, de brasserie, meedoen aan rondleidingen, concerten meemaken en tentoonstellingen zien.

Bezoek eens de biologische sier-(kruiden)tuinen van stichting De Kruidenhoeve. De grond is vanaf 1979 uitsluitend zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen bewerkt. De planten groeien beter en geven sterkere bloemen. Ze zijn beter bestand tegen zieken en schimmels, omdat ze preventief behandeld worden met een bladbemesting gebaseerd op o.a. zeewieren. De structuur van de bodem wordt verbeterd door het toevoegen van organische materialen. De wormen gaan hierna er mee aan de slag en zetten deze materialen weer om in goede meststoffen voor de plant. De aarde is hierdoor ook luchtiger en de losser. Het ongedierte in de planten bestrijden we met onder andere roofmijten. Pas in de negentiger jaren ontstonden de tuinen met de vele (genees)kruiden en vaste planten. In de zomermaanden zijn de tuinen van de Kruidenhoeve te bezichtigen. Het complex heeft een oppervlakte van meer dan 4000 vierkante meter. Bostuin, disteltuin, moestuin, bijen- en vlindertuin met bijenstal, schuur / expositieruimte / theehuis, kunstwerk van Jef Depassé, boomgaard, poel, kleurige borders met sierplanten, maar vooral (genees)kruiden, wilde bloemen en veel meer. Een pad van bijna een kilometer lengte voert langs alle mooie plekjes en zitjes. Verder zijn er het Geurlaantje en het Kruidenpad en er is een heksentuin met vooral heksenkruiden en gifplanten.

Pluktuinen

U kunt ook naar de Pluktuin in Naaldwijk. Sinds 1997 kweekt men hier op biologische wijze. Dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. In 2000 verleende de biologische controle organisatie Skal de goedkeuring voor het verkopen van gekweekte producten met het Eko-keurmerk. Ook in Markelo is een Pluktuin waar u zelf een boeket mag samenstellen en kopen.

Op Texel is er de Zelfpluktuin. De entree van onze tuin is gratis. Als u fruit wilt plukken, staan er doosjes van 500 of 1000 gram klaar die u mee kunt nemen de tuin in en waarin u naar eigen inzicht kunt plukken van het fruit wat op dat moment rijp is. Wanneer u klaar bent met oogsten laat u het fruit in het winkeltje afwegen en afrekenen. Als u bloemen wilt plukken, kunt u een mesje pakken en in de bloementuin uw eigen boeket samenstellen. Dit wordt daarna in het winkeltje bij elkaar gebonden en eventueel verpakt.