Tuinontwerp en Tuinaanleg

Besluit u zelf uw tuin aan te leggen, dan kunt u daar veel plezier aan beleven. Voordat u begint, heeft u eerst een goed tuinontwerp nodig, die u eventueel kunt laten maken door een hovenier of een tuinarchitect. Tips:

  • Laat het groen in uw tuin de boventoon voeren en hou de bestrating beperkt tot het terras en eventueel een looppad in uw tuin.
  • Kies voor klinkers die in Nederland worden geproduceerd. Ook is het mogelijk tweedehands bouw- of sloopmateriaal te gebruiken om een leuk pad in uw tuin aan te leggen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van snipperhout voor paadjes. Hou er dan wel rekening mee dat deze verteren en daarmee extra voeding aan de bodem toevoegen. Daardoor neemt de kans op onkruid toe.
  • Planten zorgen voor leven in uw tuin en bieden elk seizoen wat anders. Bovendien kunnen planten aantrekkelijk zijn voor vogels en vlinders. Kies dan voor besdragende planten die een voedselbron zijn voor vogels, zoals roos, meidoorn, vlier, vogelkers en vuurdoorn. Ook eten vogels graag zaden van bijvoorbeeld zonnebloem of kleine kaardenbol. Vlinders worden aangetrokken door planten zoals liguster, fuchsia, wilgenroosje, hop en natuurlijk ook de bekende vlinderstruik.
  • Voordat u planten kiest, verdient het wel aanbeveling te kijken welke planten in uw tuin thuishoren. Uw plantkeuze is afhankelijk van onder meer de grondsoort in uw tuin en de ligging (zon of schaduw). Neem een grondmonster om meer te weten te komen over de voedingstoestand in uw tuin. Verschillende organisaties kunnen tegen betaling de voedingstoestand van uw grond bepalen.

Een tuin met bestrating

Een tuin met veel stenen betekent in de praktijk weinig onderhoud. Nadeel is wel dat het regenwater uw grond moeilijker bereikt en versneld het riool instroomt. Uw tuin verdroogt daarmee. Bovendien oogt een tuin met veel bestrating alle seizoenen hetzelfde. Er is weinig leven van dieren zoals insecten, vlinders en vogels. Kiest u toch voor zo'n tuin, zet dan eens wat plantenbakken neer. Daarmee haalt u toch wat natuur de tuin in. Ook kunt u bijvoorbeeld vijverbakken in uw tuin plaatsen.

Voordat u met de aanleg van de tuin begint

Voordat u uw tuin (opnieuw) gaat aanleggen, kunt u een aantal stappen doorlopen. Zet uw wensen op een rij, wat voor tuin wil ik? Wat is belangrijk en hoeveel tijd heb ik bijvoorbeeld voor onderhoud? Kijk naar de mogelijkheden van uw tuin. Plaats bijvoorbeeld geen boom die 20 m hoog wordt in een kleine voortuin. Hou ook rekening met de ligging van uw tuin en eventuele buren. Werk het tuinplan zo ver mogelijk uit in beplanting en bestrating. Geef planten ook de tijd om te groeien en zet uw tuin niet meteen helemaal vol. Vraag advies of sla de boeken erop na. Er zijn enorm veel tuinboeken verschenen.