Uw Matras en het Milieu

Een matras gaat lang mee. In dat opzicht is er weinig verschil in milieubelasting tussen verschillende matrassen. Waterbedden vormen daarop een uitzondering; de verwarming van het water kost veel elektriciteit.
Het is aan te raden te investeren in een goede matras. Optimale voorwaarden voor een gezonde nachtrust zijn goede steun, goede vochtdoorlaatbaarheid en een ontspannen houding.

Bedden en Matrassen op Allesduurzaam.nl

Tips voor een goede matras

  • Probeer in de winkel de matrassen goed uit. Ga erop liggen en let op de ondersteuning bij heup en schouder.
  • Kies een matras dat minimaal twintig centimeter langer is dan uzelf.
  • Vraag de verkoper om informatie over een goede combinatie van bedbodem en matras
  • Keer een matras regelmatig om, zo blijven ze goed in vorm; voeteneind en hoofdeind omwisselen, zo ook boven- en onderzijde. Futons moeten regelmatig gerold en gekneed worden.
  • Investeer in een goede matras voor de baby. Het matras mag niet te zacht zijn en moet  een minimale dikte van acht centimeter hebben. In zachte matrasjes kan het gezichtje wegzakken en dunne matrasjes zijn makkelijker om te vouwen, waardoor de kans op verstikking van de baby groter is.
  • Kijk naar een Duurzaam Matrassen merk hier

Matrassen en Milieu, volgens MilieuCentraal

Gangbare matrassen
De milieubelasting van matrassen van polyether, HR-schuim, schuimrubber, natuurrubber en van matrassen met binnenvering ontlopen elkaar niet zoveel. Dat blijkt uit vergelijkingen (en optellingen) van de productie tot en met de verwerkingsfase nadat de matrassen zijn afgedankt.
De productie van natuurrubber kost minder energie dan de productie van synthetisch rubber, maar in de praktijk wordt dit vrijwel teniet gedaan, omdat van natuurrubber veel meer materiaal nodig is dan van synthetische schuimrubber. Beide materialen scoren daarom ongeveer even hoog op milieubelasting.
Matrassen van natuurlijke materialen
Er is nog geen onderzoek gedaan naar het verschil in milieubelasting tussen matrassen van natuurlijke materialen (natuurrubber, wol, kameelhaar, vezels en katoen) en de gangbare matrassen (van polyether, HR-schuim, schuimrubber en binnenvering).
Waterbedden
Waterbedden belasten door het elektriciteitverbruik het milieu meer dan de andere matrassoorten. Afhankelijk van het type waterbed en het gebruik, varieert het verbruik tussen ongeveer 200 tot 1000 kWh per jaar, omgerekend is dat 44 tot 220 euro (prijspeil 2008). Ter vergelijking: het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor verlichting is 543 kWh per jaar per huishouden.