De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Vlees, hoe lang nog mensonwaardig?

Steeds luider klinkt de roep van verontruste dierenwelzijnorganisaties, milieuorganisaties en bewuste consumenten om regulering van de vleesproductie en -consumptie. Het is al weer enige tijd geleden dat Paul McCartney pleitte voor een 'Meatless Monday'. Ruim tien jaar geleden (!), al in mei 2001 kwam de denkgroep-Wijffels in opdracht van de regering in haar onderzoek tot de conclusie dat het in 2010 uit moest zijn met 'de fabrieksmatige, mens- dieronwaardige vleesproductie'. De toenmalige minister Brinkhorst van LNV noemde die conclusies 'helder, hard en onontkoombaar'. Wat is ermee gebeurd en wat kun u doen? 

Vleesindustrie op basis van veeindustrie loopt op zijn laatste benen

Op basis van het rapport van de commissie Wijffels uit 2001 zei de minister dat het streven naar duurzaamheid zal leiden tot een kleinere vleessector. "Dit rapport wordt uitgevoerd niet om een sector de grond in te duwen, maar om te zorgen dat we weer trots op de veehouderij kunnen zijn". Er waren genoeg argumenten om orde op zaken stellen in de vee- en vleessector: stank, milieubelasting: nitraat, fosfaat en amoniak, genetische versmalling, schade aan de omringende natuur, lange transporten van slachtdieren, dioxine- en hormoonschandalen, varkenspest, gekkekoeienziekte, mond- en klauwzeer en niet onbelangrijk: gesubsidieerde overproductie. Het rapport Wijffels is geen werkelijkheid geworden... De varkenssector stuurt zelfs nu opnieuw aan op schaalvergroting: volgens Steven Lak, voorzitter van Porductschap voor Vee, Vlees en Eieren, zal het aantal varkenshouders, nu 8000, in 2013 GEHALVEERD zijn. Hij ziet niets in angst voor megastallen of varkensflats. "Zodra er levende wezens bij betrokken zijn, spelen emoties gemakkelijk op. Daar zul je dus ook de tijd voor moeten nemen."

De consument aan zet

Voor wie het lot van dieren ter harte gaat en zorg voor ons leefmilieu wil tonen zijn er veel mogelijkheden om in de eiwitbehoefte te voorzien. Want vlees wordt niet alleen mens- en dieronwaardig geproduceerd in Nederland, vlees kost ook nog eens heel veel water. Voor de productie van een kilo vlees is volgens het Wereld Natuur Fonds 20.000 liter drinkwater nodig....Een nieuw onderzoek heeft laten zien dat de wereldwijde veehouderij niet 18% van de CO2uitstoot voor haar rekening neemt, maar 51%... Dit zijn gegevens die een verantwoorde consument onmiddellijk in actie zetten. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om in plaats van vlees andere eiwitbronnen te kiezen: noten, peulvruchten in combinatie met granen, vlees- vervangers en tofu. Als iedereen twee keer per week iets anders dan vlees zou eten, draagt dat enorm bij aan een duurzame wereld! 

Onze selectie

Ekoplaza

Ekoplaza Bewust lekker eten is een betaalbare keuze geworden dankzij EkoPlaza, de... Lees verder

Gerelateerde adressen

Biologische Slagerij Hilversum

Biologisch vlees verkopen doen we al sinds 1989. Toen we begonnen waren we vooral idealist. Er waren nauwelijks andere biologische slagerijen – als echte pioniers stonden we aan de wieg...

Stichting Aarde-Werk Voor mensen met hart voor de aarde

Aarde-Werk ontwikkelt innovatieve projecten; trainingen en workshops voor stadsbewoners De groep van mensen met een bewuste leefstijl groeit. Aarde-Werk ontwikkelt educatieve projecten voor...

Aarde-Werk 'de Stegge', Praktijkschool voor Duurzaamheid

Rond de boerderij uit 1880 worden steeds meer praktijkvoorbeelden van kringlopen gerealiseerd voor water,voedsel en energie. In de biologische moestuin van Aarde-Werk de Stegge worden het jaar...

Biologische boerderij 't Ecoloar

Biologische boerderij 't Ecoloar verkoopt biologisch vlees, vleeswaren, kaas, geitenkaas en eieren. In de zomer ook verkoop van barbecue pakketten. Tevens mogelijkheid om in een appartement te...

Business Lease Nederland

Business Lease Nederland heeft een contract gesloten met Stichting Natuur en Milieu. Business Lease Nederland is CO2 neutraal en heeft een MVO beleid. Bij MVO neemt een bedrijf de...

Tips Eten & Drinken

De groene Kookacademie

De groene Kookacademie

Leer écht koken op de groene kookacademie.
Lees verder

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter

Er zijn veel goede argumenten om minder vlees te eten maar het is lastig opboksen tegen de drijfveer van het genot.
5 tips om carnivoren te overuigen

Duurzame vis hapt lekker weg

Duurzame vis hapt lekker weg

Vis eten? Denk ook aan toekomstige vis-lekkerbekken: Kies voor MSC-gekeurde vis. Bekijk het filmpje onderaan deze pagina.
Lees verder

Second life voor gebruikte frituurolie

Second life voor gebruikte frituurolie

Gooi frituurolie van oliebollen of patat niet weg...
Kijk wat je ermee kan doen

Biologisch uit eten

Biologisch uit eten

Ga lekker uit eten bij een restaurant met biologische producten op de kaart
Vind met je postcode een biologisch restaurant

Groente- en Fruitabonnement

Groente- en Fruitabonnement

Neem nu een abonnement: wekelijks verse biologische groenten en fruit
Vind met je postcode een abonnement in de buurt

(H)eerlijke koffie

(H)eerlijke koffie

Een biologisch en/of Fair Trade kopje koffie smaakt dubbel zo lekker
Vind koffie en thee met een goed gevoel

(H)eerlijk uit eten...

(H)eerlijk uit eten...

Uit eten bij een adres op Allesduurzaam.nl betekent producten uit de streek, vegetarische gerechten ofwel het goede leven...
Ga lekker op zoek naar restaurants en eethuisjes

Meer informatie

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: