Vort met de geit: Geitenkaas

Biologische geitenkaas een delicatesse

Zuivelproducten op basis van geitenmelk zijn vol en mild van smaak. De vetdeeltjes in geitenmelk zijn heel erg klein en de melkvetten en eiwitten zijn zodanig van samenstelling dat de zuivel heel licht verteerbaar is. De samenstelling van geitenmelk verschilt niet zoveel van die van koemelk. Het gehalte aan lactose, het belangrijkste koolhydraat in melk, is in geitenmelk ongeveer 10% lager dan in koemelk. Geitenmelk is zeer wit van kleur. Geiten zetten caroteen (een natuurlijke stof die zorgt voor de kleur van het plantaardige voer) in hun spijsverteringskanaal namelijk om in de kleurloze vitamine A. geitenkaas geeft smaak aan uw menu.

Adressen Geitenzuivel op Allesduurzaam.nl

Biologische zuivel van geiten

Belangrijke geitenzuivelproducten zijn behalve kaas ook consumptiemelk, poeder, wrongel, verse kaas, kwark, feta en yoghurt. De meeste Nederlandse geitenkaas is van het Goudse type: een platronde, halfharde kaas met een vetgehalte van 48 procent De harde kaassoorten kunt u goed bewaren bij een temperatuur rond de 15 graden. Bewaart u deze kaas in de koelkast, doe dit dan in de groentelade. Verse geitenkaas moet u altijd bewaren in de koelkast bij een temperatuur rond 7 graden Celcius.

Biologische geitenkaas duurzamer dan koeienkaas

Om je een biologische boer te mogen noemen moet je je aan strenge regels houden. Zo gebruiken biologische geitenhouders geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen voor de voedingsgewassen. Ook worden de geiten op een diervriendelijke manier gehouden. Ze lopen bijvoorbeeld los in een stal met veel stro. En de geiten eten voor het grootste deel biologisch geteeld ruwvoer, zoals hooi, kuilvoer, maïs en zonnebloemen. SKAL zorgt voor de controle op de puur biologische kwaliteit van het product.