What is your Type? Huidtype & Verzorging

Een klein deel van hoe je huid er uit ziet of voelt is genetisch bij je geboorte bepaald. De gezondheid en schoonheid van je huid wordt later in het leven voornamelijk bepaald door wat je eet, waar je woont en hoe je jezelf verzorgt. Goed nieuws dus dat de keuzes die je maakt in je leven bepalen hoe je er rond je 30ste/40ste/50ste etc uitziet. Het is alleen zo jammer dat je rond je tiende tot je 20ste niet zo bewust bezig bent met de conditie van je huid tien, twintig jaar later en nu misschien van alles probeert om je huid mooi en gezond te krijgen.

Na je 30ste zie je het uiterlijk dat je verdient (vrij naar populair Russisch gezegde).

Met de juiste verzorgingsproducten afgestemd op je huid kun je invloeden van buiten een tikje neutraliseren en je huid langer soepel, gezond en jeugdiger houden/krijgen. Verzorging die niet afgestemd is op de behoefte van je huid, de huid lui maakt of de huidbarrière beschadigd zorgt voor het tegenovergestelde: een onrustige huid die kan uitmonden in klassieke huidproblemen zoals acne, eczeem en droge huid.

Om er goed en gezond uit zien is het zaak om je huidtype vast te stellen zodat je de juiste methode kiest om je looks te verbeteren en je huid zo lang mogelijk soepel en gezond te houden. Het allerbelangrijste om te onthouden: vertrouw jezelf! Niemand anders dan jij kent je huid beter en niemand anders kan voelen wat jij voelt.

Er zijn zo veel producten op de markt en het is zo makkelijk om veel tijd en euro’s te besteden om de beste oplossing voor je huid te vinden. Voorkom een eindeloze kostbare zoektocht en investeer tijd in het analyseren van je huid.

Huid Analyse

In het algemeen zijn er 5 basis huidtypen: normaal, droog, vet, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft bepaalde eigenschappen en heeft een specifieke behandeling nodig. Heb je echt geen idee welk type je bent schakel de hulp in van je schoonheidsspecialist of beter nog, doe een huid detox: gebruik gedurende 3-5 dagen geen verzorging, mijdt in die periode spiegels en kijk na de detox goed hoe je huid er uit ziet. Noteer of je schilfertjes ziet, grove poriën, droogtelijntjes, acne, rimpels etc.

Gevoelige Huid

Wordt je huid rood en vlekkerig bij het minste of geringste? Regeert je huid altijd als je geparfumeerde producten gebruikt? Is je huid snel geïrriteerd door temperatuurschommelingen? Heb je nog regelmatig acne terwijl je de pubertijd al lang gepasseerd bent? Kan het eten van gepeperd voedsel of een beetje zonnebaden je vuurrode konen bezorgen? Zie je rond je neus gesprongen adertjes? Kun je op 1 van deze vragen instemmend antwoorden, dan heb je een gevoelige huid.

Volgens Dr. Baumann (dermatoloog) kun je 4 typen onderscheiden die allemaal te herkennen zijn aan ontstekingen of roodheid in de huid:

  • huidaandoening (eczeem, rosacea, psoriasis)
  • allergie voor ingrediënten in cosmetica
  • irritatie door gebruik verkeerde of te veel cosmetica
  • overgevoelige huid

De meest voorkomende gevoelige huid wordt veroorzaakt door verkeerd gebruik van cosmetica. Simpel gezegd je gebruikt te veel producten, producten die niet geschikt zijn voor je huidtype of producten met een lage kwaliteit (geen relatie met prijs).

Tel eens een keer hoeveel producten er in je badkamer, toilettas, etc aanwezig zijn. Gemiddeld gebruiken we 10-15 producten per dag. Het is dus niet gek dat er -ook na jaren hetzelfde product te gebruiken- een negatieve reactie optreedt!

Allergisch reageren op een ingrediënt in je cosmetica komt niet extreem veel voor. Toch vertellen mensen mij heel vaak dat ze allergisch zijn en om die reden specifiek zoeken naar producten geschikt voor de gevoelige huid. Een allergie kun je vrij simpel bij de dermatoloog onderzoeken zodat je voortaan dat ingrediënt kunt mijden. Ingredienten waar de meesten allergisch voor zijn en die een gevoelige huid -eigenlijk elke huid- altijd moet weren:

  • Parfum, fragrance (nr 1 veroorzaker allergische reactie)
  • Alcohol
  • Sodium Lauryl Sulfaat (shampoo, tandpasta, zeep, badschuim)
  • Syntetische kleurstoffen
  • Oxybenzone (in zonnebrand)
  • Aceton
  • Essentiele oliën
  • Mint
  • Minerale oliën (vaseline, parafine)

De lijst kan zeker verder aangevuld worden maar dan maak ik het je niet makkelijk om snel de keuze te maken of het product dat je straks in je houden houdt wel of niet veilig kunt gebruiken. Een simpelere methode is de volgende vuistregel:

Schaf alleen producten aan met een INCI (ingredientenlijst) van minder dan 10!

Producten voor de gevoelige huid

Huidverzorging is ‘Big Business’ getuige het aantal merken en de hoeveelheid ‘nieuwe’ producten die elk seizoen worden gelanceerd. De boodschappen rondom verzorging kan ronduit verwarrend zijn: wat vandaag de mirakel crème is voor de gevoelige huid, kan de volgende week de grootste ellende voor je huid bevatten.

Wees wijs en let op de lengte van de ingredientenlijst. De meeste stoffen die in cosmetica worden gebruikt zijn niet in het belang van een gezonde huid. Deze stoffen worden toegevoegd om de producten lang te kunnen bewaren, iets waar de fabrikant en winkelier baat bij hebben. Is een product met een bewaartijd van jaren kwalitatief beter dan een product dat maximaal 1 jaartje mee gaat? Niet echt.

Ook natuurlijke, natuurzuivere en biologische huidverzorgingsproducten kunnen een negatieve huidreactie veroorzaken bij een gevoelige huid. BIO is dus geen garantie en moet net als andere producten gecheckt worden op ingrediënten. Wel is het zo dat natuurlijke merken uitblinken in het gebruik van minder ingrediënten. De kans op een reactie is een stuk kleiner.

Een gevoelige huid heeft het zwaar: het gevecht met vervuiling, stress, vreemde stoffen is deze huid aan het verliezen en dat zie je.

De beste aanpak is de boel rustig houden en in balans krijgen. De huidbarrière kan zich dan herstellen. Dit doe je door goed te eten, voldoende te slapen en aan de buitenkant milde producten te gebruiken.

  • Gebruik voor je gezicht, hals en decolleté bij voorkeur 1 product. Het is onzin om 3/4 verschillende producten te hebben voor je gezicht. Wat bij wijze van spreken niet rond je ogen gebruikt mag worden is per definitie ook niet OK voor de de rest van je gezicht. Mijn ervaring is dat een pure argan olie goede resultaten geeft bij een zeer gevoelige huid. De olie is mild, trekt snel in en bevat voldoende voeding en bescherming om je huid gezond te krijgen. Ook milde acne pakt argan goed aan. Het begint inmiddels mijn stokpaardje te worden, maar ik ben niet de enige die deze olie als een wondermiddel ziet.
  • Laat je huid absoluut niet in contact komen met srubs en reinig bij voorkeur 1x per dag. Heb je behoorlijk last van zichtbare dode huidcellen (vale teint) probeer dan voorzichtig een peeling op basis van lactic acid (melkzuur) en bij acne salicylzuur.
  • Gebruik altijd lauw water en bij voorkeur een olierijke reiniging die je voorzichtig met een lauw-warm doekje verwijdert. Bescherm je huid tegen overmatige zon door een product met minerale filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide en zoek de schaduw tussen 11 en 4 uur.

Droge Huid

Heb je het gevoel dat het lessen van je dorstige huid een oneindige missie is? Ziet je huid er altijd grauw uit met duidelijk zichtbare droge plekjes? Heb je aan het einde van de dag fijne lijntjes die blijven staan? Zo ja dan zul je niet verbaasd zijn: je hebt een droge huid.

De Oorzaak van Droogte

Een droge huid komt vrij veel voor. Het is normaliter het gevolg van ouder worden en omgevingsfactoren. Elk jaar dat voorbij gaat is onze huid minder in staat om water vast te houden. Een droge huid is op latere leeftijd dus normaal. Een droge huid is niet echt comfortabel en kan als het gepaard gaat met jeuk en je ronduit gek maken. Een droge huid kan over het hele lichaam voorkomen en is niet altijd zichtbaar en kan zich als een trekkerig, pijnlijk of jeukend gevoel openbaren en is iets wat je ongeacht je leeftijd liever kwijt bent.

Wat veroorzaakt een extreem droge huid behalve de voortschrijdende jaren? Het verdwijnende lipidenlaagje van de opperhuid. Dit is een beschermend laagje van vetten het goede -vocht- binnen houdt en het slechte- bacteriën- weert.

Door het beschadigen van het beschermende lipidenlaagje verdampt het vocht in je huid makkelijker. In de meeste gevallen zijn er 2 duidelijke boosdoeners van deze aantasting: omgevingsfactoren en…jijzelf. Om met de laatste te beginnen: gebruik van agressieve reinigers, scrubs, overmatig reinigen, schurende kleding, medicijngebruik etc tast je beschermende huidlaagje aan. Ook bepaalde aandoeningen zoals diabetes, psoriasis en tekort aan voedingsstoffen kunnen in een zeer droge huid resulteren. Bij omgeving moet je denken aan verwarming, airco, koude wind, heet water en veel zon. Aanpakken van een droge huid is niet alleen nodig omdat het vervelend voelt of uitziet. Als je je huid niet helpt geef je allerlei bacteriën een kans om binnen te dringen met een groter probleem tot gevolg.

In de meeste gevallen wordt een droge huid extern veroorzaakt door gebruik van agressieve reiniging, lange hete douches en verkeerd gebuik van hydraterende cremes. Doe je er niets aan dan kan het in het ergste geval tot dermatitis leiden: ontstekingen in de huid. Gelukkig kan een droge huid goed aangepakt worden.

Pak de droogte aan!

Een normale gezonde huid is bedekt met een dun natuurlijke vetlaagje. Dit laagje houdt het vocht binnen, de huid soepel en beschermt. Help je huid door je in te smeren met een laagje olie. Natuurlijk niet zo maar een olie, let bij de aanschaf op speciale olie voor cosmetisch gebruik. Deze zijn altijd samengesteld uit zogenaamde drogende oliën. Drogende olie trekt snel in en laat geen vettig laagje achter. Olie herstelt je lipidenlaagje en lijkt qua structuur heel veel op de natuurlijke olie die in je lichaam voorkomt.

De grootste fout die we bijna allemaal maken bij het gebruik van cremes is wachten tot de huid droog is. Niet meer doen! Breng de olie of creme altijd op een vochtige huid aan. Op deze manier sluit je het vocht op in de huid en hydrateer je dubbel. Je huid hoeft niet te druipen van het vocht, slordig afdrogen is voldoende. Breng direct je moisturizer royaal aan. Wacht een paar minuten. Wat niet is ingetrokken kun je voorzichtig weg deppen of juist ‘s nachts laten zitten. Je zal zien dat zelfs de vetste creme door je dorstige huid naar binnen wordt gezogen.

Het is niet echt een geheim dat ik ontzettende fan bij van het gebruik van olie voor je lichaam, haren en zelfs gezicht. Een zeer droge huid knapt ervan op en herstelt van bijvoorbeeld avocado olie, argan olie of teunisbloemolie. In olie zit van nature veel vitaminen en essentiele vetzuren. Die kan je huid goed gebruiken om te herstellen. Mooie bonus van olie: houdt je huid soepel, gezond en hydrateert!

Zie je olie echt niet zitten? Let dan op moisterisers die de volgende ingrediënten bevatten:

  • Hyaluronzuur
  • Glycerine
  • Plantaardige oliën, komt ook in crèmes voor
  • Collageen
  • Glycolzuur

Bovenstaande ingrediënten hoeven niet allemaal in 1 product te zitten. Het zijn stoffen die je huid helpen met vocht vasthouden. Hyaluronzuur bijvoorbeeld onttrekt vocht aan de omgeving en bindt dat aan de huid, waardoor dat vervelende trekkerige gevoel aan het einde van de dag verleden tijd is.

Wat voor de gevoelige huid geldt, geldt ook voor de droge huid: hou de lijst met ingrediënten kort, gebruik milde producten. Let er verder op dat 1 van de bovenstaande ingrediënten in de top 3 staan van de lijst, anders is de werkzaamheid vrij beperkt en blijft het resultaat wat je wilt uit.

Respect!

Respecteer het grootste orgaan dat je hebt en voorkom vervelende huidproblemen door ondoordachte keuzes te maken in je beautyregime. Duur hoeft per definitie niet altijd beter te zijn. Minder is juist wel een aangename verbetering voor je huid. Kijk ook verder dan alleen je cosmetica en neem wasmiddelen, shampoos, kortom alles wat in contact komt met je huid onder de loep en vraag jezelf af wat de toegevoegde waarde is van alle ingrediënten. Lees ook het artikel over de 7 huidzonden als je meer wilt weten over welk gedrag je moet laten om je huid tevreden te houden.

Dit artikel is zeker niet compleet en zal een work in progress blijven. Mijn bedoeling is ook om op basis van goede ingrediënten een shortlist op te stellen van bestaande producten die in Nederland te koop zijn om het keuzeproces makkelijker te maken.

In deel 2 besteed ik aandacht aan de gecombineerde en vette huid.

Deel 3 aandacht voor de rijpere huid.