Wijs met water

Simpele ingrepen en keuzes kunnen een hoop schelen in het waterverbruik. Zo voorkomt u dat kostbaar drinkwater vrijwel ongebruikt weer het riool ingaat.

Een aantal tips tot waterbesparing:

  • Plaats een regenton in de tuin of op uw balkon, om met dat water uw tuin te besproeien, uw planten water te geven of om schoon te maken
  • Een iets andere WC, douchekop of (af)wasmachine scheelt de helft in het waterverbruik
  • Draai alleen een was als de wasmachine helemaal vol zit
  • Laat de kraan niet lopen, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of het handen wassen
  • Repareer een lekkende kraan of stortbak, vervang het leertje
  • Was de auto met behulp van een emmer regenwater in plaats met drinkwater uit de tuinslang of hogedrukreiniger
  • Geef de kamerplanten water met oude thee of regenwater ipv met drikwater
  • Waterbesparende Producten op Allesduurzaam.nl

De Weg van water
Drinkwater legt heel wat kilometers af voor het bij ons thuis uit de kraan stroomt. Water wordt voornamelijk uit de grote rivieren gehaald en moet in enorme installaties gereinigd worden om vervolgens naar de consument gepompt te worden. Dit alles kost natuurlijk energie en kan ten koste gaan van de natuur in de waterwingebieden.

Schaars Goed
Schoon water is schaars en het wordt steeds schaarser. Driekwart van het aardoppervlak is weliswaar bedekt met water, maar het overgrote deel (97,5 %) daarvan kun je niet drinken omdat het zout is. Van het zoete water kunnen we bovendien maar een klein deel gebruiken. De rest zit opgesloten in het poolijs of is anderszins moeilijk bereikbaar. Slechts een half procent van al het water op de wereld is beschikbaar als drinkwater.

Het meeste water wordt verbruikt in de rijke landen. De intensieve landbouw is goed voor 65 procent van de waterconsumptie in de wereld. Een andere grootverbruiker is de industrie (mijnbouw, waterkrachtcentrales etc.), met 25 procent. Huishoudens nemen tien procent voor hun rekening.

Onttrekking van grondwater en uitspoeling van chemicaliën zorgen voor nog meer waterproblemen. De toenemende concentratie van mensen in grote steden zorgt voor ernstige lokale watertekorten. De groeiende waterbehoefte van industrie en huishoudens maakt het in sommige droge gebieden onmogelijk om voldoende voedsel te verbouwen. Anderhalf miljard mensen, voornamelijk in ontwikkelingslanden, beschikken niet over schoon drinkwater.

Ons Watergebruik
Gemiddeld gebruikt iedere Nederlander zo’n 120 liter drinkwater per dag. Slechts een heel klein gedeelte daarvan, namelijk 4-6 liter, gebruiken wij om te drinken en voor voedselbereiding. Zo’n 35 liter spoelen wij door de wc en om ons te wassen en douchen gebruiken we 51 liter. Per jaar zijn dat dus 46.000 liter drinkwater per persoon, waarvan 1500 liter om te drinken en koken, 13.000 liter om de wc mee door te spoelen en 18.000 liter voor het douchen. Al met al hele grote hoeveelheden kostbaar schoon drinkwater. Daar kunt u direct iets aan doen.