Zelf zaaien is leuk!

Biologische zaden

Biologische plantenveredelaars vinden het belangrijk dat groenten, granen, fruit en aardappelen gekweekt worden uit zaad van rassen die niet genetisch gemanipuleerd zijn. En die goed aangepast zijn aan de biologische manier van telen. Want de meeste rassen van tegenwoordig zijn aangepast aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Een andere reden voor het gebruik van deze rassen is dat die het mogelijk maken om groentezaden als cultureel erfgoed door te geven aan toekomstige generaties. 
Criteria voor biologisch zaad:  het zaadgoed is niet met behulp van genetische manipulatie tot stand gekomen zijn. Gentech-vrij zaadgoed mag geen door middel van gentechnologie veranderd DNA bevatten; het zaadgoed moet biologisch vermeerderd moet zijn, dat wil zeggen geteeld en gecontroleerd volgens de Eu-verordening 2092/91. Volgens die normen dient uitgangsmateriaal ten minste gedurende één seizoen biologisch geteeld te zijn, en in geval van blijvende teelten ten minste twee teeltseizoenen.

Bedreiging voor biologische zaden

Door de introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen wordt de biologische sector met het probleem geconfronteerd dat er besmettingskans van biologische gewassen met kunstmatige genconstructen bestaat. Deze kans is aanwezig tijdens de bloei van zaadproducerende gewassen in de buurt van bloeiende verwante genetisch gemanipuleerde gewassen. Bij biologische boeren leven zorgen over de (toekomstige) zuiverheid van biologische zaden met betrekking tot uitkruisen van stuifmeel afkomstig van genetisch veranderde gewassen. In principe valt al het zaadgoed onder de controle van het NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Zaaizaad en Plantgoed) waar elke partij zaadgoed op zuiverheid getest wordt.

Zaden kopen

Adressen voor zaden op Allesduurzaam.nl.

Aan het werk met zaad

Hoe oogst je zaden? Je hebt niet veel nodig om zaden te oogsten: een schaar en een envelop of boterhamzakje om de zaden in op te vangen. Meestal zijn de zaaddozen die rijp zijn voor de oogst bruin verkleurd. Als je zachtjes schudt, hoor je de losse zaden rammelen in de zaaddoos. Eigenlijk is het belangrijk om de zaaddozen al te oogsten vlak voor ze van nature open gaan, anders ben je de zaden wellicht al kwijt. Te vroeg oogsten is ook niet goed, want dan loop je het risico dat de zaden nog niet goed ontwikkeld zijn. De meeste zaden rijpen echter nog wel een beetje na. Na verloop van tijd krijg je het steeds een beetje beter door.
Zaden bewaren en ruilen Als je de kiemkracht lange tijd in stand wilt houden is het belangrijk om de zaden koel en droog te bewaren. Doe de zaden als ze zijn uitgerijpt, losgeschud, gedroogd en geschoond in enveloppen. Vergeet niet de namen van de planten erop te zetten. Het is erg belangrijk dat de zaden goed droog zijn voordat je ze opbergt, want anders kunnen ze gaan rotten. Berg ze zo koel en droog mogelijk op. Dit is belangrijk om de kiemkracht te behouden. Vaak is er veel meer zaad dan nodig voor eigen gebruik. Leuk om zaad uit te wisselen met anderen. 
Zaaien Voordat u gaat zaaien, moet u weten hoe de zaadsoort kiemt. Zo kunt u beter uitkienen wanneer je een zaadsoort zaait. Sommige soorten hebben bijvoorbeeld een koudeperiode nodig voor ze kiemen en die kun je dan het beste 's winters zaaien. Andere soorten kunnen beter in de herfst worden uitgezaaid. Weer andere hebben een constante warmte nodig en dat is midden in de winter met een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur een beetje lastig te bewerkstelligen. De grondsoort is ook belangrijk bij het zaaien. Gebruik speciale zaai-/stekgrond, die bestaat uit relatief fijne grond. Dat werkt prettig en bovendien is de grond verarmd met fijn zand wat ervoor zorgt dat zaailingen nooit te snel de grond uit schieten. Als regel geldt dat je de zaden net zo diep plant als de zaden groot zijn. Hele fijne zaden hoef je helemaal niet te bedekken, maar voor andere maak je echt een holletje. Zaai liever te dun dan te veel in één keer, want je moet dan al heel gauw gaan uitdunnen en de overblijvende zaailingen hebben een slechte start. Zet de zaailingen op een lichte plek maar niet in de volle zon, zodat ze niet te snel uitdrogen. Houdt de zaden vochtig door te sproeien met een plantenspuit.  Zaden die je binnen zaait kun je extra afdekken met een laagje plasticfolie met een elastiekje om dit op z'n plek te houden. Ook de zaden buiten nooit laten uitdrogen, maar ook nooit te vochtig houden. En nu wachten tot het kiemt! 

Meer info?

www.denationaleproeftuin.nl