Zonwering zorgt voor betere isolatie

Zonwering

Er zijn veel verschillende soorten zonwering. We maken het onderscheid tussen binnen- en buitenzonwering. Binnenzonwering wordt aan de binnenkant van een raam geplaatst. Denk hierbij aan rolgordijnen, jaloezieën en lamellen. Deze soorten zonwering worden, naast zonwering, ook wel gebruikt voor raamdecoratie of verduistering. Buitenzonwering is een zonnescherm dat aan de gevel van een huis wordt gemonteerd. Bekende zonneschermen zijn knikarmschermen, markiezen en screens. Deze schermen kunnen zorgen voor schaduw op een terras en een koele binnentemperatuur.

Isolatie

Zonwering is natuurlijk ideaal voor het tegenhouden van zonlicht. Zeker wanneer een woning veel ramen heeft op het zuiden of op het westen kan de binnentemperatuur in de zomermaanden snel oplopen. Zonwering zorgt ervoor dat de warmte van buiten wordt tegenhouden en zorgt voor een aangename binnentemperatuur. Doordat de binnentemperatuur aangenaam blijft, hoeft er geen airconditioning te worden ingezet om het huis te verkoelen. Hiermee kan er een hoop worden bespaart op het energieverbruik en wordt ook het milieu minder belast. Zonwering kan tot wel 10% op de energierekening van een woning besparen. Bij kantoorpanden kan dit zelfs oplopen tot een besparing van 20%.

Binnenzonwering

Binnenzonwering zorgt in de zomer voor een aangename temperatuur in huis. Wanneer de binnenzonwering gesloten is, schijnen er geen felle zonnestralen naar binnen en dit houdt een groot deel van de warmte buiten. Ook in de wintermaanden kan binnenzonwering een energiebesparing opleveren. Wanneer de binnenzonwering ‘s avonds en ‘s nachts gesloten is houdt dit een deel van de kou tegen die door de ramen naar binnen komt. Het is hierbij wel belangrijk om de binnenzonwering niet voor de verwarming te hangen om verspilling te voorkomen. Dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op. Volgens een onderzoek van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kunnen deze dubbele plisségordijnen met aluminium coating voor een besparing van tot wel 18% op de stookkosten kunnen betekenen. Dit kan tot wel € 160 per jaar schelen op de energierekening.

Buitenzonwering

Buitenzonwering is doorgaans effectiever als isolatie dan binnenzonwering. Dit komt doordat buitenzonwering ervoor zorgt dat de zonnestralen de ramen niet raken en dat het glas in de ramen dus niet wordt opgewarmd. Hierdoor blijft het huis nog koeler en kan er een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden worden bereikt. Zonwerend glas is ook een goede optie om de binnentemperatuur zomers koel te houden. Het nadeel van zonwerend glas is echter wel dat de zonnestralen ook in de koudere maanden wordt tegengehouden. Efficiënte buitenzonwering zorgt ervoor dat de zon in de zomermaanden wordt geweerd en dat de zonnestralen in de winter juist gebruikt kunnen worden om het huis op te warmen.

Wooncomfort

Zonwering kan dus zeker een bijdrage leveren aan de isolatie van een woning. Dit levert niet alleen een besparing op het energieverbruik op, maar daarnaast heeft het hebben van zonwering nog meer voordelen. Zo blijft de binnentemperatuur aangenaam, wordt de inkijk vermindert en schijnen er geen felle zonnestralen meer naar binnen. Ook het wooncomfort wordt dus verhoogt met zonwering.