De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Zuinig rijden? Doen! Ook al is autorijden niet groen...

Energiezuinig rijden is populairder dan ooit. Dat komt mede door de stijgende brandstofprijzen en het btw-voordeel op een "groene" auto. Daarnaast worden Nederlanders steeds milieubewuster. De zuinigste auto's worden daardoor het beste verkocht, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Alleen wanneer is een auto nu eigenlijk zuinig? Wat betekent dat? En welke auto's zijn het zuinigst?

Energiezuinig rijden is populairder dan ooit. Dat komt mede door de stijgende brandstofprijzen en het btw-voordeel op een "groene" auto. Daarnaast worden Nederlanders steeds milieubewuster. De zuinigste auto's worden daardoor het beste verkocht, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Alleen wanneer is een auto nu eigenlijk zuinig? Wat betekent dat? En welke auto's zijn het zuinigst?

Autorijden niet echt groen

Autorijden schaadt het milieu, dat is een gegeven. Maar op welke manier schaadt dit het milieu en hoe kun jij er als individu voor zorgen dat deze schade beperkt blijft. Auto's schaden het milieu door de uitstoot van CO2, een broeikasgas die voortkomt uit de verbranding van benzine en diesel. Verder stoten auto's fijnstof, vluchtige organische stoffen (VOS), zwaveldioxide en stikstofdioxide uit. Deze schadelijke stoffen veroorzaken smog, wat de aardbodem verzuurt en onze gezondheid ten slechte komt. Auto's schaden het milieu al bij de productie van de auto en het transport ervan. Ook voor het vernietigen van oude auto's zijn energie en grondstoffen nodig. De schadelijke CO2-gassen zijn een belangrijke factor bij de huidige klimaatverandering en luchtvervuiling. Personenauto's zijn verantwoordelijk voor meer dan 20 procent van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Het moge duidelijk zijn: Vervuiling door auto's is een groot, internationaal probleem.

Milieubewust autorijden

Milieubewuste autorijders kopen een energiezuinige auto. Dat is een auto met een lagere uitstoot van CO2 per km. Dat is minder schadelijk voor het milieu, en brengt voor de eigenaar vele economische voordelen met zich mee. Om inzicht te krijgen in het energieverbruik van een auto zijn er energielabels geïntroduceerd. Het energielabel gaat van label A tot G, waarbij A het meest, en G het minst energiezuinig is. Een voorbeeld van de meest energiezuinige auto is de elektrische auto. Groot voordeel: voor deze auto betaal je geen bijtelling wanneer je 'm leaset. Op de tweede plaats komt de hybride auto. Deze auto heeft zowel een elektromotor als een benzinemotor, en is doorgaans zeer zuinig. Kopers krijgen een hogere korting op de BPM als zij kiezen voor een hybride met energielabel A of B. De volgende categorie energiezuinige auto's zijn de LPG-auto's. Zij stoten ongeveer tien procent minder CO2 uit dan benzineauto's uit dezelfde klasse. De CO2-uitstoot van auto's die rijden op aardgas ligt ongeveer twintig procent onder die van benzineauto's in dezelfde klasse.

Om dit alles te kunnen berekenen heeft de Europese Unie een speciale rekenmethode ontwikkeld. Hiermee kun je de verschillende, bepalende milieuaspecten optellen. Dit wordt ook wel de schaduwkostenmethode genoemd. Aan de hand van deze methode wordt de uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofverbruik naar eenzelfde eenheid omgerekend tot een meetbaar en vergelijkbaar getal.

Meer energiezuinige auto's

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat er steeds meer energiezuinige auto´s worden verkocht, ondanks de daling van de totale verkoop van nieuwe auto´s door de economische crisis. Met name de hybride auto is sterk in opkomst. De verkoopstijging wordt gestimuleerd door de overheid, die milieubewuste mensen beloont met bpm-voordelen. Om energiezuinig rijden te bevorderen heeft de overheid stimuleringsmaatregelen getroffen: Je betaalt minder aanschafkosten en minder wegenbelasting voor een zuinige auto. Voor de milieuvriendelijke auto hoeft geen aanschafbelasting (BPM) betaald te worden en leaserijders hebben minder bijtelling per maand als ze kiezen voor een energiezuinige auto. Aan deze regelingen lijkt echter verandering te komen, zo werd bekend in mei 2011. De subsidieregeling wordt de overheid namelijk te duur. De huidige stimuleringsmaatregelen blijven in ieder geval tot 2014 bestaan. Wel worden de normen voor sommige voordelen de komende jaren al iets aangescherpt, maar dat gaat slechts met enkele grammen per keer.

Rijstijl

Naast je auto is ook je rijstijl erg van invloed op het brandstofverbruik. Uit onderzoek blijkt dat vooral zakelijke rijders niet milieubewust rijden, ondanks het hebben van een energiezuinige auto. Belangrijkste reden: de baas betaalt de brandstof. Om de aandacht meer op de rijstijl te vestigen is 'het nieuwe rijden' geïntroduceerd. Het nieuwe rijden is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid van het kabinet en bestaat uit tips om zo zuinig mogelijk te rijden. 'Het nieuwe rijden' raadt aan met een zo laag mogelijke toerental te rijden en met gelijkmatige snelheid. Naast het verminderen van brandstofverbruik heeft het nieuwe rijden ook een positief effect op de verkeersveiligheid, ongevalschade, comfort, het onderhoud van voertuigen en geluidshinder.

Tips

Kortom, zuiniger rijden hoeft niet zozeer een investering te zijn maar is eigenlijk heel gemakkelijk. Zie deze handige tips om milieubewust en voordeliger te rijden:

 • Vaak geldt voor een auto: hoe nieuwer, hoe zuiniger. Koop bij voorkeur een auto van na 2001. Doordat in 2001 nieuwe normen in zijn gegaan, zijn auto's van voor dit jaar een stuk vervuilender.
 • Koop bij voorkeur een auto met energielabel A. Dit biedt je behalve zuiniger en milieubewuster rijden ook financiële voordelen.
 • Kies niet voor een grotere auto dan je nodig hebt. Een grotere auto verbruikt vanwege het hogere gewicht meer brandstof. Voor incidenteel vervoer zou je altijd een auto kunnen huren.
 • Kies voor een hybride auto of voor een LPG auto. Van alle nieuwe auto's die rijden op aardolie rijden, betaal je voor hybride en LPG de laagste milieubelasting. Elektrische auto's, auto's op aardgas of auto's op biogas kosten nog minder. De belasting voor auto's die rijden op diesel of benzine is voor beiden ongeveer hetzelfde, mits de dieselauto een roetfilter heeft.
 • Bedenk van te voren of de accessoires die je kiest invloed hebben op het brandstofverbruik.
 • Maak gebruik van het voordeel van een goedkopere autoverzekering op energiezuinige auto's.
 • Wen jezelf een rustige rijstijl aan. Hierdoor kun je tot 10 procent van je brandstof besparen.
 • Zorg altijd voor een goede bandenspanning

Tot slot een top 10 met de meest zuinige stadsauto´s gebaseerd op een onderzoek van het ANWB en Stichting Natuur en Milieu.

Top 10 meest zuinige benzineauto

 1. Lexus CT 200h
 2. Toyota Auris Full Hybrid
 3. Toyota Prius
 4. Smart 451 Fortwo Coupe
 5. Fiat 500
 6. Honda Insight
 7. Toyota IQ
 8. Honda Civic Hybride
 9. Citroen C1
 10. Nissan Pixo

Top 10 meest zuinige dieselauto:

 1. Smart Fortwo coupé
 2. Volkwagen Polo
 3. Seat Ibiza
 4. Skoda Fabia
 5. Mini One
 6. Citroen C3
 7. Renault Clio
 8. Citroen DS3
 9. Renault Twingo
 10. Opel Corsa


Tekst: Jeroen van Ham

Onze selectie

Sungevity

Sungevity Eigen schone stroom is zo opgewekt met Sungevity. Sungevity is aanbieder van... Lees verder

Gerelateerde adressen

Vereniging de Alternatieve Garage Het Eendeëi

Vereniging de Alternatieve Garage Het Eendeëi is partner van de HIER-Klimaatcampagne. Deze vereniging van 2CV's (Lelijke Eend) rijders bouwen hun auto's om ze geschikt te maken voor...

AG Landrover-unlimited

AG Landrover-unlimited verstaat onder 'groen rijden': rijden op PPO (Pure Plantaardige Olie) en het monteren van Cyclone om de motor optimaal te laten ademen. Het rijden op koolzaadolie biedt veel...

GreenFuelSystems

GreenFuelSystems verkoopt systemen waardoor met een eenvoudige ingreep voertuigen geschikt kunnen worden gemaakt voor het rijden op bio-ethanol.

Vtune

Bij Vtune kunt u terecht voor Ecotuning, waarmee u door aanpassing van het motormanagement brandstof kunt besparen.

GreenConcern

GreenConcern heeft een module ontwikkeld welke u helpt de uitstoot als gevolg van het gebruik van uw wagenpark te verminderen. Greenconcern let op CO2 uitstoot van lease auto's en spreekt hier...

Tips Energie & Mobiliteit

tweedehands fiets kopen

tweedehands fiets kopen

Wil je een tweede hands fiets kopen? Waar moet je op letten? Info.nu zette tien goed tips op een rijtje
direct naar site

zonnepanelen in Nederland

zonnepanelen in Nederland

Benieuwd naar dé top 3 waarom Nederlanders zonnepanelen kopen? Antwoord op deze vraag en meer leuke weetjes over zonnepanelen in ons kikkerlandje Nederland vindt u hier.
Lees verder

Dure benzine? Go electric!

Dure benzine? Go electric!

Baal je van die dure benzine? Elektrisch rijden is een stuk goedkoper
Lees verder

Fiets naar je werk

Fiets naar je werk

Lekker op de fiets: milieuvriendelijker kan het niet
Lees meer over het waarom van fietsen

Deelauto dichtbij

Deelauto dichtbij

Neem een abonnement op een deelauto! Eenvoudig in gebruik en altijd wel een auto in de buurt beschikbaar.
Vind het bij jou passende abonnement

Autowasstraat biedt uitkomst

Autowasstraat biedt uitkomst

Kies voor een autowasstraat met het Milieukeur.dan zit je goed.
Waarom? Klik hier!

Bewust autorijden

Bewust autorijden

Autorijden en duurzaamheid... Hoe maak je kilometers groener?
Lees hier!

Trendy scooter

Trendy scooter

Op weg met een modieuze elektrische scooter? Geruisloos wegspuiten...
Vind aanbieders in je buurt...

Experts Club Green over vervoer en autogebruik

Experts Club Green over vervoer en autogebruik

Op ClubGreen.nl staan experts je te woord met antwoord op jouw vragen over auto, openbaar vervoer, taxi en mobiliteit.
Vind hier antwoord op je vragen

Meer informatie

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: