Vegetarisch Keurmerk

Het internationale Vegetarisch Keurmerk garandeert dat een product geen ingrediënten afkomstig van gedode dieren bevat en dus geschikt is voor vegetariërs. Ook consumenten die om religieuze redenen geen ingrediënten afkomstig van gedode varkens en/of runderen willen gebruiken, kunnen vertrouwen op het Vegetarisch Keurmerk.

De Nederlandse Vegetariërsbond beheert en controleert het Vegetarisch Keurmerk in Nederland, terwijl verwante organisaties dat doen voor andere landen in Europa. Al deze organisaties, die zijn verenigd in de European Vegetarian Union, bewaken de gezonde en diervriendelijke kwaliteit van het keurmerk en de keurmerkproducten.

Producten met het Vegetarisch Keurmerk zijn met zekerheid bereid zonder dierlijke bouillon of gelatine. Ook hulpstoffen (E-nummers) en aroma’s zijn gegarandeerd niet afkomstig van gedode dieren of slachtafval.

Samengevat zijn de volgende producten niet toegelaten bij het gebruik van het Vegetarisch Keurmerk:
1. Diervlees (gevogelte, vlees, vis, schelpdieren).
2. Ingrediënten afkomstig uit vlees of beenderen (in soepen, sauzen of andere gerechten).
3. Dierlijk vet (met uitzondering van melkvet), braadboter en braadvet, of margarine die visolie of soortgelijke producten bevat, bijvoorbeeld in gebak, deegwaren of pasta's, bij frituren en bakken, voor het invetten van bakvormen en blikken of enig ander gebruik.
4. Gelatine, aspic, andere geleermiddelen van dierlijke herkomst.
5. Koninginnegelei.
6. Andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten van het slachthuis.
7. Eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden.

Daarnaast zijn er nog specifieke ingrediënten die niet toegestaan zijn.

In Nederland zijn op dit moment ruim tweehonderd producten met het Vegetarisch Keurmerk geregistreerd. Ondernemers kunnen via de website van de De Nederlandse Vegetariërsbond zelf producten aanmelden.

Zoek naar Vegetarisch Keurmerk verkooppunten en merken.
zoek in de gids:
zoek