1 op de 75 km wordt elektrisch gereden

Verdubbeling elektrische auto’s

Het CBS stelt dat het aantal elektrische auto’s dat in Nederland rondrijdt in 2015 is verdubbeld. Aan het begin van het jaar stond de teller nog op 44.200, terwijl dat aan het eind van het jaar 86.200 was.

Ongeveer 1,4 procent van alle gereden kilometers in een personenauto werd gereden met een stekkerauto, waarbij 0,2 procent komt voor de rekening van volledig elektrische auto’s. Plug-in hybride auto’s zorgden voor de overige 1,2 procent.

Subsidies

Hoewel het aantal stekkerauto’s in Nederland dus groeit, is het aandeel in het totale wagenpark gering. Daarnaast lijkt die groei zich in de aankomende jaren niet door te zetten. Dat stelde NOS deze week, naar aanleiding van een statement van verschillende organisaties, zoals de ANWB en Stichting Natuur en Milieu.

Deze organisaties stelden dat het voornemen van minister Kamp van Economische Zaken om geen subsidie te verstrekken op de aanschaf van een elektrische auto, funest is voor de groei van deze markt.

Kamp is niet enthousiast over een subsidie op de aanschaf van een elektrische auto, omdat de effecten ervan te onduidelijk zouden zijn. "Maar je kunt Duitsland niet vergelijken met Nederland", zegt Maarten van Biezen, van Stichting Natuur en Milieu, tegenover NOS. "De minister laat Europese onderzoeken die het tegendeel bewijzen links liggen. Kijk ook naar de stad Den Haag. Daar verstrekt de gemeente zelf een aankoopsubsidie en dat potje was heel snel leeg."