Alle kinderboerderijen duurzaam! groot succes

Het afval beter scheiden, het regenwater gebruiken voor de paddenpoel en energie opwekken met speeltoestellen. Het zijn slechts enkele aanbevelingen van scholieren die ‘hun’ kinderboerderij onderzochten op duurzaamheid. Er deden zo’n 4.000 kinderen activiteiten op 11/11/11, van een duurzaamheidsscan tot een kleurwedstrijd.

De duurzaamheidsscan was onderdeel van de campagne Alle kinderboerderijen duurzaam!, die van start ging op de Dag van de Duurzaamheid op 11 november 2011. Binnen enkele weken hadden 93 kinderboerderijen verspreid over het land zich aangemeld voor deze landelijke campagne. Er waren uiteenlopende (duurzame) activiteiten georganiseerd; van voorlezen tot een heuse poepexcursie en knutselen met afvalmateriaal. In de regionale media was veel aandacht voor de campagne. Het uiteindelijke doel is om de kinderboerderijen met hulp van het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om te bouwen tot groene, duurzame (voorbeeld)plekken in gemeenten.

Uitdaging

Henk Klein, directeur van de Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling en initiatiefnemer van de campagne noemt het ,,een prachtig resultaat dat binnen enkele weken zoveel enthousiasme bij de kinderboerderijen en NME-medewerkers is ontstaan. En dat ze op korte termijn allerlei activiteiten hebben weten te organiseren. De uitdaging is nu om dit enthousiasme vast te houden en stappen te zetten om lokaal of regionaal samen met andere partners de kinderboerderijen daadwerkelijk tot groene duurzame plekken in gemeenten te maken,’’ aldus Klein.

Zuid Holland

In het Zuid-Hollandse Zwijndrecht werden de resultaten in ontvangst genomen door wethouder Henk Mirck. De Kiboehoeve kreeg drie van de vijf sterren en een aantal suggesties voor afvalscheiding en watergebruik. Mirck beloofde de leerlingen van basisschool De Twee Wieken om met de suggesties aan de slag te gaan. Hij zoekt ook al uit hoe ook bedrijven kunnen bijdragen aan een meer duurzame kinderboerderij. Mirck: ,,Op de kinderboerderij komen heel veel mensen. Daarom is het een goede plek in de gemeente om te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid en wat je thuis kunt doen met bijvoorbeeld zuinige verlichting, isolatie of het opvangen van regenwater.’’

Bij kinderboerderij de Wilgenhof in Rotterdam werd de duurzaamheidsscan maar liefst drie keer uitgevoerd door basisschoolleerlingen. Zij werden daarbij begeleid door leerlingen uit HAVO-3 van de Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad. Martijn Muis, docent, vertelt: “Wij vinden het belangrijk dat de maatschappelijke stagiaires voor onze leerlingen nuttig en leerzaam zijn. Door de koppeling met het thema ‘duurzaamheid’ is het niet alleen voor de basisschoolleerlingen leuk en leerzaam, maar ook voor onze leerlingen. Wij zijn hier vandaan de hele dag aanwezig om te begeleiden bij de duurzaamheidsscan. En vanmiddag gaan we met de kinderen de wijk in om gebruikte spullen in te zamelen voor het Wecycleproject. Zo zijn onze leerlingen écht bezig in en voor de praktijk.”

Hoe verder?

Ruim tachtig studenten van de Hogeschool Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam werken aan sales- en projectplannen voor de campagne Alle kinderboerderijen duurzaam! In december worden van de studenten van de masteropleiding ‘Management of Innovation’ de beste projectplannen beoordeeld voor het verduurzamen van kinderboerderijen. Eind januari zijn de salesplannen klaar van de studenten van de hogeschool, opleiding Commerciële Economie. Zij onderzoeken voor welke bedrijven het interessant is om te investeren in kinderboerderijen. Beide onderzoeken zullen handvatten opleveren, die kunnen worden ingezet bij het duurzaam maken van de boerderijen en het benaderen van bedrijven en organisaties. Ook de suggesties en ideeën uit de evaluatie onder deelnemende kinderboerderijen zullen meegenomen worden in het vervolgtraject. Het campagneteam van SKBN, VMK, GDO, IVN en Urgenda houdt u hiervan op de hoogte!

Vind alle adressen van stads- en kinderboerderijen