Antropia biedt ruimte aan 1e duurzame terrasmodule

Van 23 januari tot 1 maart 2015 test Antropia, Cultuur- en Congrescentrum te Driebergen het  MooyWarm-terras; de eerste verwarmde terrasmodule waarbij gebruik wordt gemaakt van een duurzame energiebron. Een innovatief project van  conceptontwikkelaar Chabani die hiervoor een samenwerking is aangegaan met meer dan 25 toonaangevende fabrikanten. Het MooyWarm terras biedt uitkomst aan horeca-exploitanten die hun terras 250 dagen per jaar effectief willen gebruiken.

Van 4000 naar 50 kg CO2

Terrassen worden gemiddeld vijftig dagen per jaar effectief gebruikt. Omdat het in Nederland simpelweg vaak te koud of te nat is om buiten te zitten. Chabani, conceptontwikkelaar op het gebied van duurzaamheid, bedacht een mooie oplossing; MooyWarm. Een verwarmd terras waarbij gebruik wordt gemaakt van een duurzame energiebron; een emissiearme CV houtkachel. Het principe is simpel; de energie die vrijkomt van de houtkachel wordt opgeslagen in een buffervat welke als accu fungeert om de vloer en het terrasmeubilair te verwarmen. Waar een standaard terrasverwarming gemiddeld 4000 kg CO2 per jaar uitstoot, verwacht Chabani dit met MooyWarm te reduceren naar 50 kg. Daar komt bij dat door het gebruik van zonnepanelen overvloedige stroom teruggegeven wordt aan het netwerk.

Pilot bij Antropia

Chabani ging op zoek naar een locatie om de eerste terrasmodule te testen. Een horeca exploitant die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Antropia, een  congrescentrum dat jaarlijks circa 35.000 bezoekers ontvangt, twijfelde geen moment. Als erkend koploper op het gebied van duurzaamheid geven zij duurzame initiatieven graag de ruimte. Letterlijk en figuurlijk, want van 23 januari tot 1 maart 2015 staat de MooyWarm Terrasmodule op hun eigen terras. In gebruik te nemen door bezoekers die even comfortabel buiten willen zitten om een hapje te eten terwijl ze genieten van een prachtig uitzicht over het parklandschap van Landgoed de Reehorst.