ASN Bank in 2013: krachtige cijfers in bewogen jaar

Bron:
ASN Bank
, 19 maart 2014

De ASN Bank doorbrak in 2013 de grens van 600 duizend klanten in Nederland. De bank zet daarmee de groei van afgelopen jaren voort. “Het is onze missie om een impuls te geven aan een menselijke, rechtvaardige samenleving,” aldus Ewoud Goudswaard, algemeen directeur van de ASN Bank. “Klanten geven aan dat we ons daarmee positief onderscheiden.”Duurzaamheid en rendement

In 2013 vierde de ASN Bank het twintigjarige bestaan van het ASN Duurzaam Aandelenfonds, het eerste beursgenoteerde duurzame aandelenfonds in Nederland. Het fonds won in 2013 de Gouden Stier voor beste beleggingsfonds. Het is ook genomineerd voor de Morningstar Award 2014 in de categorie ‘Aandelen wereldwijd’. “Het fonds laat zien dat duurzaamheid en een goed rendement hand in hand gaan,” aldus Goudswaard.

“Het is verheugend om te zien dat er wereldwijd ondernemingen zijn die zorgvuldig omgaan met mensenrechten, milieu en klimaat. Deze ondernemingen hebben vaak een beter beleid voor de lange termijn dan niet-duurzame ondernemingen, omdat ze minder zijn gericht op kortetermijnwinst. Dit leidt ertoe dat hun economische resultaten vaak niet onderdoen voor die van niet-duurzame sectorgenoten.”

Bewogen jaar

Voor de ASN Bank was 2013 een bewogen jaar door de nationalisatie van moederbedrijf SNS REAAL. Ten tijde hiervan kwam er ook extra aandacht voor de uitzettingen van de ASN Bank, onder meer voor de financiering van woningen via SNS Bank. “We hebben onze klanten actief benaderd en uitleg gegeven,” aldus Goudswaard. “We hebben toegelicht dat deze financiering onze keuze is, voldoet aan onze duurzame criteria en het in onze visie past om te investeren in hypotheken waardoor mensen met vooral een gemiddeld inkomen goed kunnen wonen. Bovendien is het een investering met een relatief laag risico.” Op dit moment werkt de ASN Bank aan verschillende initiatieven om eigenaren te helpen in de toekomst hun woningen energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld via het Nationaal Energiebespaarfonds waar mensen een gunstige lening kunnen krijgen om hun huis energiezuiniger te maken.

Klantvriendelijkste bank van Nederland

De ASN Bank besteedt veel aandacht aan de communicatie met klanten. Dat werd ook in 2013 gewaardeerd. MarketResponse riep de ASN Bank, net als de drie jaar daarvoor, uit tot klantvriendelijkste bank van Nederland. De website van de ASN Bank werd daarnaast wederom gekozen tot Beste Website van het Jaar 2013 in de categorie Financieel.

Ewoud Goudswaard, algemeen directeur ASN Bank: "Het is onze missie om een impuls te geven aan een menselijke, rechtvaardige samenleving. Klanten geven aan dat we ons daarmee positief onderscheiden."

Klimaatneutraal in 2030

De ASN Bank ervaart het klimaatprobleem als zeer urgent en is van mening dat het iedereen noodzaakt om maximaal bij te dragen aan een oplossing. De ASN Bank beperkt de uitstoot van broeikasgassen al zoveel mogelijk en belegt alleen in bedrijven die beleid hebben om hun uitstoot significant te verminderen. In 2013 heeft de bank zichzelf de ambitie gesteld om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Niet alleen met het kantoor, maar ook met alle beleggingen en financieringen.

Met deze ambitie wil de ASN Bank een bijdrage leveren aan het opvangen van de maatschappelijke gevolgen van klimaatverandering. Want het klimaat kan prima zonder de mensen, maar mensen kunnen niet zonder een leefbaar klimaat. Niet voor niets gaven de VN eind jaren tachtig al aan dat duurzaamheid vooral over mensen gaat. De ASN Bank wil andere financiële instellingen inspireren om ook werk te maken van de vermindering van de CO2-uitstoot van investeringen. In 2013 zat de ASN Bank op ruim 30 procent van deze doelstelling. Lees verder