Automaten in ziekenhuis kunnen veel gezonder

De meeste verkoopautomaten in ziekenhuizen bevatten een overwegend ongezond aanbod, zoals snacks en snoep. Dat is de conclusie van Editie NL na een onderzoek onder 44 Nederlandse ziekenhuizen. Dat is ongeveer de helft van de ziekenhuizen in Nederland.

Het programma stuurde een vragenlijst over ‘snoep’automaten naar een aantal Nederlandse ziekenhuizen. Verreweg de meeste ziekenhuizen (82%) heeft een automaat waarin eten en drinken wordt verkocht. 67% van de ziekenhuizen heeft geen beleid voor het aanbod. Sommige ziekenhuizen geven aan  wel iets gezonds aan te bieden, maar dat is dan minder dan 10% van het aanbod. 

Bekijk de uitzending van Editie NL

Naar aanleiding van het onderzoek zijn door de PvdA Kamervragen gesteld.

Beweging de goede kant op

Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum: “In een omgeving waar gezondheid centraal staat, mag je een gezond aanbod verwachten. Het zou mooi zijn als er een beweging de goede kant op komt waarbij de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt. Dat betekent meer gezondere producten aanbieden, zoals zakjes fruit, of bijvoorbeeld kleinere porties van mueslirepen of ontbijtkoek. Juist in ziekenhuizen zou dat een hele stap vooruit zijn."

Richtlijnen Gezondere Kantines

Om scholen, bedrijven en sportclubs te helpen hun aanbod gezonder te maken, heeft het Voedingscentrum richtlijnen op gesteld. Met het toepassen van deze Richtlijnen Gezondere Kantines kunnen consumenten gemakkelijker de gezonde keuzes maken. 

Lees meer in onze factsheet 'Richtlijnen Gezondere Kantines'.