Begin vandaag met je Voedselafdruk te verlagen

“Als iedereen in Nederland niet meer zou eten dan hij/zij nodig heeft, geen voedsel verspilt en vooral ook andere keuzes maakt, kunnen we onze ecologische voetafdruk aardig omlaag brengen." 

Dat zegt Corné van Dooren, expert duurzaam eten van het Voedingscentrum over Earth Overshoot Day. Op deze dag, die dit jaar op 8 augustus valt, vragen organisaties wereldwijd aandacht voor de overbelasting van onze aarde. 

Aandacht voor uitputting ecosystemen

Earth Overshoot Day valt ruwweg op de datum waarop de wereldbevolking de natuurlijke productiecapaciteit van de aarde voor dat jaar heeft verbruikt. Daarna putten we ecosystemen uit. Denk aan overbevissing, overbegrazing en de uitstoot van te veel broeikasgassen. Elk jaar schuift de dag verder naar voren. Vorig jaar viel Earth Overshoot Day op 13 augustus, dit jaar op 8 augustus.

Van Dooren: “Dat onze voedselafdruk zo groot is, komt omdat we zoveel vlees en zuivel consumeren. Je kunt je voedselafdruk omlaag brengen door wat vaker vegetarisch te eten. Kies bijvoorbeeld vandaag voor een  vegetarisch gerecht. Dit jaar is het ook nog het internationale jaar van de boon, wat is er nou passender dan een heerlijke bonenschotel?"

Hoe groot is jouw aandeel?

Met de Voedselafdruk kun je zelf berekenen hoe groot jouw aandeel is in de milieudruk op de aarde. Je krijgt ook tips om deze te verlagen. Het Voedingscentrum komt dit najaar met een nieuwe versie van deze tool. Ben je geïnteresseerd, volg ons dan op social media, bijvoorbeeld Twitter:@voedingscentrum.

Minder suiker: check het etiket

Pak, draai en kies voor minder suikerBetere keuzes maken kan heel eenvoudig. Pak 2 vergelijkbare producten uit het schap, draai ze omen kijk hoeveel suiker erin zit. Zo kies je bijvoorbeeld muesli met de minste suiker. Zo doe je dat   Doe de Voedselafdruk