“Beschouw plastic als gevaarlijke stof”

Wetenschappers luiden de alarmbel. In de laatste editie van het tijdschrift Nature staat een krachtig pleidooi om een deel van de plastics voortaan als gevaarlijke stof te classificeren. Het artikel stelt vast dat overal in de wereld plastic in regelgeving als ongevaarlijk vast afval behandeld wordt, vergelijkbaar met bijvoorbeeld houtsnippers. Plastics zijn echter allerminst onschadelijk voor mens en natuur zodra ze ongecontroleerd in het milieu terecht zijn gekomen.

Plastic Soup Foundation

Wetenschappers maken zich in toenemende mate zorgen om microplastics. Deze kleine stukjes plastic, soms zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn, zijn verwerkt in tientallen verzorgingsproducten. Vissen kunnen vaak het onderscheid niet maken tussen voedsel en microplastics. Ook plankton en schelpdieren krijgen microplastics binnen. Giftige stoffen (zogeheten POPs) hechten zich gemakkelijk aan plastic en komen zo in het lichaam van dieren terecht. Gevreesd wordt dat die gifstoffen accumuleren in de voedselketen. Als mensen vis eten, bestaat dus het risico dat we gifstoffen binnen krijgen.

Zonder dat we het beseffen, dragen we er zelf ook toe bij dat microplastics in zee terecht komen. In ruim 120 verschillende verzorgingsproducten die overal gewoon te koop zijn (douche-gels, gezichtverzorgers, tandpasta) zitten minuscule kleine bolletjes plastic. Dat scrubt en schuurt namelijk lekker en is voor de producent goedkoper dan de gemalen notenschillen of zoutkristallen die vroeger als scrubmiddel werden toegevoegd en die wél afbreken in de natuur. Deze kleine plastic deeltjes worden door het doucheputje gespoeld, komen via het riool in de waterzuivering terecht, maar zijn zo klein dat ze voor een deel de waterzuivering passeren en uiteindelijk in zee terechtkomen. Ook zit er veel plastic in kleren verwerkt. Via wasbeurten verdwijnen kleine plastic vezeltjes in het riool. Ook deze komen in zee terecht en ook in dit geval kunnen dieren het onderscheid met gewoon voedsel niet maken. In 5 tot 10% van de gevangen vis uit de Noordzee wordt plastic in de maag aangetroffen.

Check je producten en teken de petitie

Wat kun je doen? Kijk op het etiket van een verzorgingsproduct dat je koopt. Als er plastic in zit, staat dat bij de ingrediënten vermeld, meestal “polyethyleen” of als afkorting “PE”. Of scan de barcode met je smartphone en kijk met behulp van deze app of er microplastics in verwerkt zijn.  Doe de badkamercheck en kijk aan de hand van de lijst van producten die microplastics bevatten of jij zonder het te beseffen deze producten gebruikt en zo ongewild aan de plastic soep bijdraagt. Uit je verontwaardiging in een brief aan de producent of aan de ketens die deze producten verkopen en teken de petitie.

Deze producenten bewijzen dat het heel goed zonder plastic kan in verzorgingsproducten. Ook Multinational Unilever heeft onlangs verklaard binnenkort te stoppen met het gebruik van microplastic.