Bestel 100% lokale Lentekaas

De sojateelt in Zuid-Amerika ten behoeve van veevoer heeft verwoestende gevolgen voor mens en natuur. Per jaar verdwijnt 1 miljoen hectare Zuid-Amerikaans oerwoud. Lokale boeren worden daarbij van hun land verdreven en de grond wordt niet meer gebruikt voor de eigen voedselvoorziening. Terwijl de bodem in Zuid-Amerika verder verschraalt, kampen wij hier met mestoverschotten. Daarom stimuleert Milieudefensie de Nederlandse boeren om deze importsoja te verruilen voor lokaal geteeld veevoer.

De Aurora Lentekaas gaat na het succes van de Winterkaas een stap verder en werkt alleen nog met veevoer uit Nederland. Hiermee toont Milieudefensie aan dat regionaal veevoer een haalbaar, duurzaam alternatief is. Met de pilots stimuleren en ondersteunen we boeren bij het verruilen van importsoja voor lokaal geteeld veevoer. Alle biologische boeren die melk leveren voor de Aurora Lentekaas zijn overgestapt op 100% Europees geteeld veevoer.

Maak kennis met Aurora-boer Gerjo

Boerderij Ruimzicht van Gerjo Koskamp heeft een missie: “Om te zorgen voor een gezonde voedselproductie met een bewuste omgang met de aarde en de mens.” Hij is één van de drie boeren met 100% uit Nederland afkomstig voer.

Gerjo Koskamp: ”Ik ben overgestapt op 100% lokaal veevoer omdat ik geen gesleep over de wereld wil. Het is inefficiënt en geeft risico's op geknoei met levensmiddelen. Daarnaast wil ik het verbruik van fossiele brandstoffen verminderen, de lokale economie stimuleren en geen zaken doen met multinationals. Toen we erachter kwamen - een paar jaar geleden - dat de soja in ons krachtvoer ook van buiten Europa kon komen, heb ik bij onze mengvoerleverancier aangegeven dat we het voer van dichterbij wilden. En dat kon.”

Advies aan andere boeren

Veel boeren willen wel omschakelen op lokaal geteeld veevoer maar zijn bang dat het te veel geld kost en ze niks overhouden. Gerjo: “Mijn advies is: gewoon doen. Angst staat te vaak in de weg. Als je een goed gevoel hebt bij een bepaalde ontwikkeling dan lukt het je om dit te realiseren. Zo boeren we al meer dan 10 jaar antibioticavrij. Sinds 2002 laten we de kalveren bij de koe en verloopt de scheiding tussen moeder en kalf vrijwel zonder stress. Dit pionierswerk heeft een hoop geld gekost, maar het geeft meer arbeidsvreugde. We laten zien dat het kan.”

Lentekaas nu te koop

De 100% lokale Aurora Lentekaas is vanaf vandaag te koop bij Ekoplaza en in een aantal natuurvoedingswinkels. Ook in de webshop van Aurora  is de Lentekaas te bestellen. Meer weten over lokaal geproduceerd veevoer? Ga naar Allemaal Lokaal en lees het hele verhaal.