'Bewering dat wilde vogels vogelgriep overbrachten is voorbarig'

Het is voorbarig en twijfelachtig de huidige uitbraken van hoog-pathogene vogelgriep in Nederland te wijten aan wilde vogels, vindt dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF).

CIWF vindt het nog te vroeg voor definitieve conclusies maar stelt wel grote vraagtekens wanneer gesteld wordt dat wilde vogels het virus overbrachten: Het voor vogels dodelijke H5N8 virus is afkomstig uit Azië en tot nu toe niet bij wilde vogels in Europa aangetroffen. Bovendien hebben de in Nederland getroffen bedrijven geen uitloop naar buiten. De dieren zitten er altijd binnen. Tot nu zijn er ook geen bedrijven met uitloop door de vogelgriep getroffen.

Intensieve veehouderij

Vogelgriepvirussen die door wilde vogels worden overgebracht zijn doorgaans van het milde, laag-pathogene type. De dieren worden er niet of nauwelijks ziek van. Wilde vogels met een hoog-pathogeen virus worden zelden aangetroffen Het is bekend dat de intensieve veehouderij met haar volle stallen, waar soms tienduizenden kippen dicht op elkaar staan, een ideale voedingsbodem is voor de verspreiding van veeziekten. Wanneer in zo'n stal één dier ziek wordt door een besmettelijk virus zijn al snel veel meer dieren ziek. Bovendien is er een grote kans dat onder deze omstandigheden het virus muteert naar een voor mens en dier gevaarlijkere variant. Dit was het geval in Nederland in 2003 toen een laag-pathogeen virus op een bedrijf muteerde naar de gevaarlijke hoog-pathogene H7N7 variant.

Het is bekend dat het vogelgriepvirus zich makkelijk binnen de vee-industrie kan verspreiden, bijvoorbeeld door het transport van mest van besmette kippen of door het gebruik van onvoldoende ontsmette kratten of veewagens. "Het is opmerkelijk hoezeer de voorstanders van de intensieve veehouderij zich haasten wilde vogels aan te wijzen als de oorzaak van de uitbraken en te eisen dat kippen met een vrije uitloop grote delen van het jaar, tijdens de vogeltrek, binnen worden gehouden.

De huidige uitbraak in Nederland geeft, hoe ernstig de situatie ook is, geen aanleiding tot dergelijke Draconische maatregelen", zegt Geert Laugs, directeur van CIWF-Nederland: "Uiteraard hebben we geen bezwaar tegen de tijdelijke ophokplicht die nu van kracht is en die dient om verdere uitbreiding van de vogelgriep tegen te gaan", voegt hij daar aan toe.