Bio-branche tegen EU Ecolabel voor duurzame levensmiddelen, diervoeding en aquacultuur


In opdracht van de Europese Commissie (DG Environment) is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de uitbreiding van de reikwijdte van het 'EU Ecolabel' voor duurzame producten op levensmiddelen, diervoeding en aquacultuur. Het EU Ecolabel wordt reeds op producten en diensten aangebracht die aan de criteria voldoen, zoals wasmiddelen en jeugdherbergen.

Opvallend is dat ongeveer de helft van de ondervraagden positief is, terwijl de andere helft negatief is over de uitbreiding van het EU Ecolabel op levensmiddelen, diervoeding en aquacultuur. Met name verenigingen van levensmiddelenfabrikanten en de biologische landbouw- en voedingssector zijn tegen invoering van het EU Ecolabel op voeding.

Verwarring gevreesd

Het belangrijkste bezwaar is de verwarring die het EU Ecolabel voor duurzaamheidscriteria teweeg gaat brengen onder consumenten. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten van het EU Ecolabel verwachten dat het product dan ook biologisch geproduceerd is. Dat is logisch, want woorden als eco, eko en ekologisch zijn wettelijk beschermde termen voor biologisch geteelde en verwerkte producten. Het onderzoek toont ook aan dat een aantal duurzaamheidscriteria onderling moeilijk verenigbaar zijn, zoals diervriendelijkheid en reductie van CO2 uitstoot.

Het onderzoek is hier te downloaden (PDF-bestand).

IFOAM EU, de internationale koepelorganisatie voor de biologische sector, en Bionext staan niet afwijzend tegenover het vermelden van duurzaamheidaspecten op producten, zoals besparing op energie etc. Wel zijn beide organisaties tegen het vermelden van het EU Ecolabel op levensmiddelen, diervoeding en aquacultuur. IFOAM EU en Bionext zijn van mening dat de huidige naam leidt tot verwarring bij de consument. Veel consumenten zullen het verschil tussen de biologische wetgeving en de eco-labellingswetgeving niet begrijpen. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat consumenten overtuigd zijn dat producten met het EU Ecolabel biologisch zijn, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Bionext pleit ervoor om duurzaamheidscriteria die nog niet verankerd zijn in de EU wetgeving voor biologische producten, in de komende jaren geleidelijk aan biologische producten toe te voegen.

Ben jij ook tegen dit nieuwe "Ecolabel"?

In februari 2012 neemt de Europese Commissie een besluit over de uitbreiding van de Eco-labelling. Bionext heeft al laten weten hiertegen te zijn. Bent u er ook tegen en wilt u ons in deze actie steunen? Laat het Bionext weten. Stuur een e-mail naar Paulien Veerman: veerman@bionext.nl. Bionext informeert u dan over de vervolgacties die ze gaan ondernemen.

Bron: Bionext