Bio+ brengt boer dichterbij met boercode

Bio+ introduceert boercode op Bio+ kip. Deze zgn. boercode staat op het etiket van Bio+ kipproducten. Door deze code kun je achterhalen wanneer de kip uit het ei gekomen is, bij welke boer de kip is opgegroeid en wanneer de kip is geslacht en verpakt. Bio+ wil hiermee de afstand tussen biologische boer en consument verkleinen en speelt in op de steeds belangrijker wordende trend naar transparantie en verdere verduurzaming.

QR code

Bio+ introduceerde eind 2012 een QR code op haar vlees verpakkingen. Door deze QR code te scannen kom je op de website van Bio+ en kun je een filmpje bekijken over de herkomst en de wijze waarop dat product geproduceerd wordt. Kijk waar vandaan. Steeds meer Bio+ producten krijgen een dergelijke QR code op de verpakking. Consumenten reageren hier positief op. Dat is voor Bio+ aanleiding om nog een stapje verder te gaan. Samen met licentiehouder KemperKip werd de boercode ontwikkeld. Het nieuwe systeem werd gepresenteerd tijdens de recente Biovak beurs te Zwolle.

Hoe werkt het?

De boercode staat direct bij de QR code op de verpakking van alle Bio+ kipproducten. Door de QR code te scannen met smartphone of tablet kom je op een pagina terecht met een filmpje over de achtergrond van de Bio+ kip. Ook vind je daar een button waarop je kunt klikken, waarna je de boercode zelf kunt invullen. Je krijgt dan informatie te zien over de herkomst van de kip, zoals de geboortedatum, het Skal nummer, het voer dat de kip gegeten heeft en de boerderij waar de kip is opgegroeid, inclusief naam van de boer! Ook door rechtstreeks naar www.bio-plus.nl/kip te gaan, kun je bij een specifiek kipproduct de boercode intypen en het verhaal achter de kip lezen. Meer uitleg over hoe het werkt kunt u zien in dit filmpje.

Bio boer dichterbij

Doordat consumenten nu ook de boercode op de website van Bio+ kunnen checken, maakt Bio+ de afstand tussen de biologische boer en de consument kleiner. Andere initiatieven die consumenten en biologische boeren weer verbinden zijn bv opendagen op boerderijen of  boerenmarkten. Al deze vormen van communiceren passen volgens Bio+ goed bij biologisch omdat in de biologische keten ‘transparantie’ hoog in het vaandel staat. Consumenten worden steeds kritischer, maar ook nieuwsgieriger naar het verhaal achter voedsel. De boercode geeft letterlijk een kijkje in de biologische keten.

Kemper Kip

Bio+ kip is afkomstig uit de keten van het bedrijf KemperKip BV in de Achterhoek. Kemper Kip werkt met een landhoen dat is ontstaan uit een kruising van twee ‘bewegelijke’ oude langzaam groeiende Franse kippenrassen. Hoe natuurlijker dieren gehouden worden, hoe vitaler ze zijn. Dat is het principe van biologische landbouw. Kippen moeten naar buiten kunnen, moeten een stofbad kunnen nemen, mogen hun snavel behouden en moeten genoeg ruimte hebben in de stal. Dat verhoogt de natuurlijke weerstand. En juist dat bewegelijke zorgt er voor dat het vlees van de kippen stevig is en niet wit, maar licht rozerood. Ook het voer van de kippen is van invloed op de smaak: de Bio+ kip pikt evenveel maïs als tarwe waardoor het vlees een lichtzoet accentje krijgt.  Begin 2012 werd deze Bio+ kip door de Consumentenbond als beste getest.